Kratomat v Praze je již opět funkční.

Noční můry

Když se po dlouhém dni konečně odebereme ke spánku, někteří z nás vstupují do světa plného překvapení a záhad – světa nočních můr. Jedná se o nepříjemné a intenzivní sny, které mohou vyvolat strach, smutek nebo úzkost. Co se nám naše noční můry snaží říct a mají nějaký specifický výklad? V tomto článku se podíváme na to, jak se s nimi vypořádat. Prozkoumáme jejich význam a důvod, proč se nám vlastně zdají.

Noční múry jak se jich zbavit

Obsah článku

Co jsou to noční můry

Noční můry jsou nežádoucí sny, které často vyvolávají nepříjemné emoce, jako je strach, smutek nebo úzkost. Tyto sny často zanechávají ošklivé pocity a dojmy. Obvykle se vyskytují během REM fáze spánku, což je období, kdy je mozková aktivita srovnatelná s aktivitou během bdění. Z tohoto důvodu se pak sny zdají živější a dotyčný je má v živé paměti. 

Narozdíl od běžných snů, které mohou vyvolávat pozitivní emoce, paranormální noční můry se vyznačují vyvoláváním intenzivních negativních emocí. Během probdělé noci často čelíme pádům, ztrátám milovaných osob nebo traumatizujícím zážitkům, které mohou mít dopad na naši náladu a pohodu. Ačkoliv jsou sny považovány za fyziologické, pokud čelíme jejich opakovanému výskytu nebo extrémní intenzitě, mohou naznačovat hlubší psychologické problémy, které stojí za pozornost. 

Noční můry se řadí mezi spánkové poruchy, pro které jsou charakteristické automatické pohyby, emoce či poruchy chování během spánku nebo usínání. 

Krásná žena, která leží v posteli po špatném snu v noci

Příčiny nočních můr 

Proč se nám zdají noční můry? Ačkoliv nejsou skutečné, dokáží nás pěkně potrápit. Příčiny nočních můr mohou být rozmanité, i když jejich výskyt není zcela objasněn. Pravděpodobně se jedná o kombinaci psychologických, fyzických a environmentálních faktorů. Mezi psychologické faktory patří stres, úzkost a frustrace, které nás sužují v každodenním životě a mohou se tak prolínat do naší spánkové říše. Jedná se o situace, které se naše podvědomí za bdělého stavu snaží vytěsnit. 

Špatné sny se často vyskytují u jedinců, kteří: 

Stresové období v praci, žena ležím na svém pracovní stole

Mezi fyzické faktory ovlivňující náš spánek patří: 

  • Nedostatek spánku
  • Nedostatečná spánková hygiena
  • Užívání stimulantů, jako je alkohol nebo kofein bezprostředně před spaním
  • Užívání některých léků
  • Spánkové poruchy, deprese a úzkostné poruchy
  • Konzumace těžkých jídel před spaním

Změny v životním prostředí, spaní na neznámém místě a další environmentální faktory mohou také přispívat ke vzniku nočních můr. Podle několika studií existuje souvislost mezi špatnými sny a délkou spánku. Čím déle člověk spí, tím je větší riziko výskytu nočních můr. Porozumění příčinám je klíčové pro zvládnutí této specifické spánkové poruchy. 

 

 

Noční můry u dětí

V dětském věku se vyskytují noční můry nejčastěji, nicméně často se s nimi setkáváme i u dospělých. Charakteristický je pak výskyt špatných snů také v těhotenství, kdy je naše podvědomí pod vlivem hormonálních změn a obav z nové situace.

Nepříjemné sny u dětí jsou běžným jevem, který může být pro děti i pro rodiče znepokojující. Často se jedná o přechodný stav, který vrcholí zejména v předškolním věku. Děti často pociťují strach a vybavují si veškeré detaily prožitého snu. Příčiny u dětí mohou být různorodé. Děti mají bujnou představivost a jejich mozek se každým dnem vyvíjí. Malé bytosti nedokáží dokonale odlišit realitu od snu a často je na vině také sledování strašidelných filmů. Stejně jako dospělí i dítě během spánku zpracovává zážitky a emoce, které proběhly během dne. Pokud prožívají stres ve škole nebo vnímají problémy rodičů, tyto skutečnosti se mohou promítat do jejich klidného spánku. 

Noční múry u dětí

Reakce rodičů na noční můry dětí

Pro děti je nesmírně důležitá reakce rodičů na znepokojivou situaci. Je důležité, abyste na noční můry svých dětí reagovali s pochopením. Uklidnění a ujištění dítěte, že to byl pouze sen a nic zlého se mu nestane, je klíčové pro zvládnutí emocí dítěte. Vytvořte dětem klidné spánkové prostředí, nastavte jim příjemné rituály, včetně čtení a poslouchání pozitivních pohádek nebo hudby. Důležitá je také následná komunikace a povzbuzení dítěte, které pomáhá zpracovat a překonat strach, prožitý při výskytu i kdyby malé noční můry. 

Pokud jsou noční můry u dětí velmi časté, spojené s dalšími spánkovými poruchami, neváhejte o tomto stavu informovat vašeho pediatra nebo se poradit s dětským psychologem, který dokáže navrhnout vhodné strategie pro řešení problému. 

Jak efektivně bojovat s nočními můrami

Lámete si hlavu nad tím, jak se nočních můr zbavit? Léčbu můžeme rozdělit na režimovou a farmakologickou. Pokud se nepříjemné sny objevují často a ovlivňují kvalitu vašeho spánku, pro správnou léčbu je klíčové v první řadě nalézt příčinu. Pokud je důvodem častých nočních epizod jiné onemocnění, zaměřte se na včasnou diagnostiku. Boj vyžaduje kombinaci ověřených strategií, zaměřených na zlepšení kvality spánku a snížení stresu

 

7 efektivních strategií pro zlepšení kvality spánku

  • Správná spánková hygiena – dodržování spánkového režimu především u dětí, omezení sledování obrazovek před spaním a vytvoření klidného prostředí pro spánek mohou mít blahodárný vliv na klidný odpočinek.

  • Relaxační techniky – hluboké dýchání, jóga nebo protažení před spaním pomáhá uklidnit mysl po celodenním dni. 

  • Fytoterapie – vsaďte na sílu léty prověřených bylinek, které vám pomohou zklidnit tělo i mysl před spaním.

    Fytoterapie a bylinky jako pomoc pro zklidnění, šálek s meduňkovým čajem
  • Pozitivní spánkové návyky – čtení klidných příběhů, poslech hudby nebo teplá koupel dokáží zázraky. Tyto rituály dokáží navodit pocit bezpečí a pohody.

  • Zpracování stresu a úzkostipokud se dokážete poprat s úzkostí a stresem během dne, nebude vám narušovat klidný spánek. Zkuste různá cvičení na uvolnění mysli a nebojte se kontaktovat odborníka, pokud si myslíte, že je to potřeba.

  • Zaznamenávání snů – vsaďte na spánkový deník, který vám pomůže identifikovat opakující se noční můry. Vzory si pak můžete v klidu prozkoumat nebo probrat s odborníkem. 

  • Vynechání stimulantů – omezte konzumaci kofeinu a alkoholu, zejména v odpoledních hodinách, pokud víte, že mají vliv na váš klidný spánek.

Pokud noční můry přetrvávají a negativně ovlivňují váš spánek, neváhejte s vyhledáním lékařské pomoci. 

Noční můry, ač jsou často pouhým odrazem našich strachů a úzkostí, mohou mít hluboký dopad na kvalitu našeho spánku a celkového rozpoložení. Porozumění příčinám nočních můr a nastavení správné strategie, jak jim předcházet, může významně přispět k lepšímu odpočinku a duševní rovnováze. Důležité je si uvědomit, že občasné noční můry jsou normální, ale pokud se stávají častými nebo velmi intenzivními, je klíčové vyhledat odbornou pomoc. Zvláště u dětí je na místě zvýšená podpora a pochopení ze strany rodičů.

Žena, která má noční múry a má strach, ležící v posteli s otevřenými oči

Časté dotazy k tématu noční můry

Mají noční můry nějaký význam?

Noční můry mohou být odrazem našich vnitřních konfliktů, obav a stresových událostí probíhajících v našem životě. Existuje mnoho knih, které popisují výklad jednotlivých snů. Mnozí odborníci se domnívají, že nepříjemné sny slouží jako způsob, kterým náš mozek zpracovává emocionální stavy, se kterými se potýkáme během dne. 

Jaký je rozdíl mezi nočními můrami a nočními děsy?

Noční děsy jsou spánkovou poruchou, která se projevuje intenzivním strachem, křikem nebo dokonce panikou během spánku. Na rozdíl od nočních můr se vyskytují převážně v NREM fázi spánku, obvykle v první polovině noci, dotyčný si po probuzení většinou na nic nepamatuje. Noční děsy se často vyskytují u dětí a mohou být velmi znepokojivé pro rodiče.

Jak dlouho noční děsy trvají?

Nejčastěji se objevují krátce po usnutí, obvykle do půl hodiny a vyznačují se krátkým trváním. Trvají zhruba 1-2 minuty, nikdy ne déle než 10 minut. Vyskytují se velmi často u dětí.

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno k vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé psychické problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje:

MEDICSPARK.CZ. Léčba: Jak zastavit noční můry? Léky a režimová opatření [online]. Dostupné z: Léčba: Jak zastavit noční můry? Léky a režimová opatření

 MEDICSPARK.CZ. Noční můry: Proč vznikají a jak je zastavit? A co u dětí? [online]. Dostupné z: Noční můry: Proč vznikají a jak je zastavit? A co u dětí?

 HEALTHINE. Nightmares [online]. Dostupné z: Nightmares: Causes, Diagnosis and Treatments (healthline.com)

 HEALTHINE. 5 Ways to Soothe Those Strange, Vivid Dreams You’re Having [online]. Dostupné z: 5 Ways to Soothe Those Strange, Vivid Dreams You’re Having (healthline.com)