Kratomat v Praze je již opět funkční.

Co je to lucidní snění a jak jej dosáhnout

Slyšeli jste už o tématu lucidního snění, kdy dokážete ovládat své sny a ovlivnit v nich své chování a jednání? Přiblížíme vám tento způsob snů a věřte, že se začnete těšit každý den do postele. Užijte si nejen ten reálný, ale i snový život. 

Pohled zezadu na muže stojícího na mostu v moři znázorňující vstup do snu

Obsah článku


Lucidní snění je stav vědomí, ve kterém je snílek schopen si uvědomit, že spí a ovládat své sny. Lucidní sny mohou být velmi příjemné a zábavné, ale mohou být dokonce použity jako určitý druh psychoterapie k řešení problémů, učení a osobnímu růstu.

Techniky, jak dosáhnout lucidního snění

Pokud byste chtěli zažít lucidní snění, můžete vyzkoušet několik ověřených technik. Některé z nich jsou velmi běžné, jiné jsou náročnější a je tak zapotřebí trénink a zkoušení toho, co vám sedne nejlépe.

Vizualizace

Jedná o vcelku jednoduchou techniku, při které si vizualizujete sami sebe, jak lucidně sníte. Před spaním si klidně nahlas řekněte, že chcete mít lucidní sny, a poté se ve své mysli na tuto situaci zaměřte. Představujte si, co všechno ve snech chcete zažít a co v nich budete ovlivňovat. Výrazně tím zvýšíte pravděpodobnost, že přijde právě lucidní snění.

Spánková deprivace

Slyšeli jste už o tomto pojmu? Zjednodušeně se dá říct, že spánková deprivace je jiný název pro nedostatek spánku. Využijte tuto situaci ke svému prospěchu. Pokud máte velké množství práce, domácích povinností a dalších aktivit, často se tak stane, že začnete pociťovat únavu. Zkuste ji ještě nějakou dobu překonat a posuňte své hranice ještě o kousek dál. 

Myslete však na to, že spánek je k životu důležitý a kromě regenerace fyzického těla přispívá k dobrému psychickému stavu. Nepraktikujte tuto metodu často a spíš se ji snažte použít v případech, kdy už se z jakéhokoliv důvodu stalo, že jste málo spali nebo spánek dokonce vynechali úplně. 

Testování reality 

Další metodou, jak podpořit lucidní snění je testování reality. Jedná se o techniku, ve které se sledujete přes den, v běžné realitě, abyste zjistili, zda spíte nebo ne. Postupným cvičením a trénováním dokážete tuto kontrolu a testování přenést i do svých snů. Následně si ve snu uvědomíte, že spíte a dokážete tak lépe svůj sen ovládat. 

Snový deník

Pro zkoumání, poznávání a ovlivňování snů si založte snový deník. Jedná se o skvělou pomůcku, díky které si zapamatujete stále víc svých snů a nakonec dokážete i lucidně snít. 

Snový deník nechte ležet vždy na nočním stolku a zkuste si do něj svůj sen zapsat ihned po probuzení. Pokud se vám často stává, že sny po probuzení zapomenete, zůstaňte ještě chvíli v posteli se zavřenýma očima a jen si svůj sen připomeňte v mysli a zopakujte si jej. Zapište si jej až posléze po probuzení. V tomto případě platí také to, že čím víc budete trénovat, tím více se vám podaří si snů zapamatovat.

Spánková poloha

Věděli jste, že dokonce i poloha ve které spíte dokáže výrazně ovlivnit, jaké sny se vám budou zdát a co v nich budete zažívat. Pro lucidní snění se obecně doporučuje poloha vleže na zádech

Meditace

Skvělým způsobem, jak se před spaním naprosto uvolnit a dosáhnout také lucidního snění je meditace. Je na vás, zda vyzkoušíte řízenou meditaci s hudebním podkladem, mluvené slovo nebo třeba meditaci, která je vytvořená přímo vám na míru. V každém případě si před spaním vytvořte příjemnou atmosféru. Zhasněte světla, ztište svůj telefon a nenechte se nikým rušit.

Počítejte s tím, že i když budete kombinovat tyto jednotlivé techniky a budete se o lucidní snění nějakou dobu snažit, nemusí se vám to podařit hned napoprvé. Buďte v této situace trpěliví a také vytrvalí, jen tak se dostaví úspěch. 

.
.
.

Proč lucidně snít

Nejenže si můžete výlet do své snové říše užít stejně jako reálný život, ale zároveň si zde dovolíte i věci, které běžně neumíte. Ať už je to setkání s různými bytostmi, létání, skákání do neuvěřitelných výšin, případně návštěva jiných světů.

Jedná se také o terapeutickou metodu, pomocí které je možné řešit psychické i fyzické problémy, dotýkající se vás v realitě. Lucidní snění je skvělým způsobem, jak podpořit osobní rozvoj a nahlédnout ještě o trošku hlouběji do svého podvědomí a celkově do své duše. Možná právě tímto způsobem zjistíte, že klíč k vyřešení svých problémů máte celou tu dobu u sebe.

  • Lucidní snění je zábavné
  • Pobavíte se a klidně i zasmějete
  • Zažijete vše, po čem toužíte
  • Naučíte se o sobě něco nového
  • Prozkoumáte tajná zákoutí lidského vědomí

Žena stojící v astrálním světě znázorněném jako vesmir

Jak vytvořit ideální prostor pro spánek

Před spaním si můžete vytvořit určité rituály, díky kterým lépe usnete. Může to být horká vana s příjemnou hudbou, zmíněná meditace nebo například chvilka strávená s knihou. Snažte se před spaním vyhnout modrému světlu, odložte tedy alespoň hodinu až dvě před ulehnutím mobilní telefony, tablety, a vypněte také počítač i televizi.

Navoďte příjemnou atmosféru pomocí tlumeného světla. Snažte se už před spaním ponořit sami do svého světa. Zhodnoťte si stávající den a uzavřete si ve své mysli veškeré otázky, které se vám v hlavě objevují a mohly by vás rušit. V ideálním případě již mějte naplánovaný další den, abyste o tom nemuseli přemýšlet přímo před spaním nebo dokonce to řešit v noci ve snech. 

Před samotným usnutím si připomeňte přání, aby se vám zdáli lucidní sny a mějte po ruce nachystaný i snový deník. Pokud vás v noci potká něco zajímavého, nebojte se rozsvítit lampičku na nočním stolku a své postřehy a poznatky si zapište dřív než je zapomenete.

Žena meditující v posteli před spánkem

Jak pomáhá spánkový rytmus

Věděli jste, že lucidní snění dokáže podpořit i spánkový rytmus? Zkuste jej ustálit na určité hodině. Začněte pomalými kroky, ale naplánujte si, že půjdete spát nejpozději například do 23 hodiny. Snažte se toto předsevzetí dodržet a vytvořte si tak zvyk, že chodíte spát v určitou hodinu. 

Tímto způsobem dokážete podpořit nejen příjemnější spánek, ale také možnost lucidního snění, které se objevuje v REM fázi. Tato fáze nastává poprvé zhruba hodinu a půl po usnutí. Poté se opakuje zhruba každých 90 minut. Je tedy dobré naplánovat si také dostatečně dlouhý spánek, aby si tělo odpočinulo, ale zároveň aby měly lucidní sny čas přijít.

Mladá žena spící ve své posteli

Co dělat před spaním

  • Uvolněte se a meditujte
  • Vyhněte se alkoholu a kofeinu
  • Nenechte se rušit zvuky a světly
  • Snažte se usínat s čistou hlavou

Lucidní snění, při kterém si uvědomujete, že právě sníte může být také zajímavou formou, jak rozvinout svoji kreativitu. Napadlo vás někdy, že vaše sny se odehrávají ve světě a v prostředí, které vytvořila vaše hlava a vaše vlastní myšlení? Zajímali jste se někdy o to, kde slavní umělci, ať už se jednalo o malíře, sochaře nebo třeba zpěváky a spisovatele tak často berou svou inspiraci? Ano, opravdu je to v mnoha případech snová předloha, lucidní snění nebo dokonce i astrální cestování.

V lucidním snění máte vy sami kontrolu nad veškerými akcemi, rozhodnutími, ale také setkáním s lidmi. Můžete mít pocit jako byste byli v bdělém stavu nebo téměř před probuzením. Nebojte se trénovat tím, že změníte průběh svého snu, případně ovlivníte jednotlivé konkrétní akce. Pokud vás například někdo honí a vy mu nemůžete utéct, přidejte si do snu kolečkové brusle na nohy, vyzkoušejte utéct pomocí opodál stojícího kola nebo prostě nechte vašeho pronásledovatele jednoduše zmizet. 

Díky umění lucidního snění se zbavíte také množství nočních můr a nočních děsů. Už žádný pád do prázdna, uvíznutí ve výtahu nebo například boj s neznámým zlodějem. Žádné strašidelné a děsivé situace, jen klidný a příjemný spánek, ve kterém děláte to, co máte rádi a co se vám líbí. 

.
.
.

Tip na otočení situace

Zkuste před spaním myslet na určitou věc, o které by se vám mělo zdát. Lucidní snění podpoříte i tím, že dáte volný průchod své kreativitě. Buďte to vy, kdo vytvoří přesný scénář vašeho snu. Nebojte se do tohoto způsobu snění vnést i nové nápady, co byste ještě mohli zažít. Počítejte s tím, že se vám lucidní snění nemusí podařit každou noc, ale i pár nocí, kdy ovládnete své snění vás bude motivovat zkoušet to dál.

Lucidní snění je dovednost, kterou můžete trénovat a zdokonalovat. Pro některé lidi může být obtížné dosáhnout tohoto stavu, zatímco jiní se mohou stát přirozenými lucidními snílky. Nezáleží na tom, jakým způsobem se k němu dostanete, ale že jej zažijete i vy na vlastní kůže. Věřte, že to může být opravdu fascinující a obohacující zážitek, o který rozhodně nechcete přijít.

Ruka píšicí do deníku

Časté dotazy o lucidním snění

Kdo může zažít lucidní snění?

Lucidní snění může zažít každý. Opravdu je to jen na testování svých dovedností a zkoušení různých technik, jak lucidní snění vnést i do svého života. Pokud vám to nějakou dobu nepůjde, nezoufejte a buďte v tomto směru vytrvalí a trpělivý.

Je lucidní snění nebezpečné?

Všeobecně se dá říct, že se jedná o bezpečnou praktiku, jak poznat sám sebe a vnést do svého života nové a ojedinělé zážitky. Samozřejmě je potřeba k této technice snů přistupovat s určitou obezřetností a opatrností. Je potřeba vždy umět rozlišit sny od reality a vyhnout se spánkové paralýze.

Jak se probudit z nepříjemného snu

Pokud se vám zdá nepříjemná noční můra a vy testujete své lucidní umění, vyzkoušejte například průchod vámi vytvořenými dveřmi zpět do reality. Můžete také do reality skočit, vyletět vzhůru nebo například si představit sami sebe na posteli, jak se probouzíte.

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Zdroje:

KÁŠ, Svatopluk. Neurologie v běžné lékařské praxi. Praha: Grada, 1997. ISBN 80-7169-339-1.

LABERGE, Stephen. Lucidní snění: naučte se vědomě snít. Praha: Portál, 2022. ISBN 978-80-262-1882-1.

MCELROY, Mark. Lucidní snění pro začátečníky: jednoduché techniky pro utváření interaktivních snů. Olomouc: Fontána, [2021]. ISBN 978-80-7651-044-9.