Kratomat v Praze je již opět funkční.

Libido – co je to, ztráta, zvýšení u žen i můžu

Jaké tajemství se skrývá za našimi sexuálními touhami a co je základem k porozumění naší sexuální přitažlivosti? Libido, které je základním aspektem lidské psychiky i fyzického zdraví, přesto je v běžných konverzacích, tak trochu tabu. Co to libido vlastně je? Ponoříme se do hlubin naší sexuální energie a prozkoumáme tipy na zvýšení libida. Co když je možné zamezit jeho ztrátě?

Jak zvýšit svou chuť na sex a zvýšení libida

Obsah článku

Co je to libido?

Sexuální chování je v lidské populaci přirozené a žádoucí. V moderní době již neslouží pohlavní styk pouze k udržení rodu a k početí nových jedinců. Existuje mnoho způsobů ochrany, a tak jde v mnoha případech především o zábavu, uvolnění napětí a stresu. Příjemný pocit během a po sexuálních hrátkách vyvolávají hormony

Termín libido označuje sexuální touhu nebo pohlavní pud u lidí. V historii se stalo předmětem zkoumání Sigmunda Freuda či Carla Gustava Junga, kteří přišli na to, že se jedná o složitý fenomén, vznikající v podvědomí, který je ovlivněn řadou psychologických, biologických a sociálních faktorů. Cílem libida je dosažení slasti a sexuálního uspokojení.

Jedná se o důležitou součást celkového sexuálního zdraví a pohody jedince. Výše a síla libida se během života mění. Libido je vysoce ovlivněno hormonální rovnováhou, fyzickou kondicí i duševním stavem. Pokud příležitostně slábne, není třeba se znepokojovat. Pokud je ale váš nezájem dlouhodobý, měli byste zpozornět. Na libido může mít vliv i těžký den v práci nebo podzimní únava. Stejně tak je přirozený pokles v dlouhodobém vztahu. Jak tedy docílit toho, aby se z Vás dvou nestali pouze spolubydlící? 

Jak si pomoct se zvýšením libida a chutí na sexuální styk

Libido u mužů

U mužů je libido nejčastěji ovlivněné poklesem hladiny testosteronu v těle. Testosteron je mužský pohlavní hormon, který hraje klíčovou roli v těle. Je zodpovědný nejen za pokles libida, ale také za rozvoj mužských pohlavních znaků, jako jsou vousy, změny hlasu, ochlupení a nárůst svalové hmoty. Hladina testosteronu je ovlivněna řadou faktorů: 

  • věkem, 
  • zdravotním stavem, 
  • životním stylem a dalšími

Stárnutí u mužů se projevuje různými změnami, které ovlivňují funkci pohlavních orgánů. Po 45. roce života dochází ke snížení funkce varlat. Tento pokles ovlivňuje produkci hormonů, ztrátu libida u mužů a je doprovázen úbytkem psychických i fyzických sil. Tento stav se označuje jako mužská andropauza

Zvýšení libida v partnerském vztahu

Libido u žen

Libido u žen je ovlivněno několika různými faktory. Pokles libida u žen je ovlivňován hormony estrogenem, progesteronem a testosteronem, které mají vliv na sexuální touhu a funkci. Narozdíl od mužů se u žen sexuální chuť a touha mění také v důsledku menstruačního cyklu, těhotenství, porodu nebo v menopauze. Je důležité poznamenat, že libido se u každé ženy liší a během života mění. Pochopení a respektování těchto rozdílů je klíčové pro zdravý sexuální život. 

Faktory, ovlivňující snížení libida

Snížení ženského i mužského libida je ovlivněno řadou propojených faktorů, které zahrnují biologické, psychologické a sociální aspekty. Velký vliv mají také biologické predispozice, které jsou ovlivněné změnou mezi ženskými a mužskými hormony. Mezi společné faktory ovlivňující pokles libida patří: 

  • užívání některých léků jako jsou: antikoncepce, antidepresiva nebo léky na krevní tlak.
  • chronické a probíhající nemoci,
  • psychické poruchy: deprese, úzkost, frustrace a další,
  • období stresu a životních změn,
  • ztráta sebevědomí a negativní vnímání vlastního těla,
  • problémy ve vztahu: hádky, chybějící komunikace a emocionální vzdálenost mezi partnery,
  • životní styl a nedostatek času: náročný pracovní život může mít vliv na ztrátu libida u žen i mužů.
  • alkohol, tabák a drogy,
  • fyzická aktivita.

Vzájemná důvěra a porozumění těmto faktorům může jednotlivcům i párům pomoci identifikovat příčinu poklesu libida a hledat vhodná řešení. 

Muž držící ženu na její erotogenní zone

Jak zvýšit libido?

Zvýšení a podpora libida vyžaduje komplexní přístup. V první řadě je nutné pochopit příčinu, ať už se jedná o biologickou, psychologickou nebo sociální. Existují však obecné tipy a strategie, kterými můžete podpořit vaši sexuální touhu. 

Bylinky na zvýšení libida

Existují tradiční bylinky, které jsou po staletí používány pro zvýšení libida u mužů i žen. K jejich užívání je potřeba přistupovat s opatrností, nejlépe před zahájením užívání bylinek konzultovat zdravotní stav s lékařem nebo odborníkem na alternativní medicínu. Mezi byliny, kterým je připisován potenciální účinek na podporu libida patří: 

  • Maca peruánská
  • Ženšen
  • Ginkgo biloba
  • Tribulus terrestris
  • Ashwagandha
  • Hloh

Vyzkoušejte také bylinné čaje na zvýšení libida, které jsou volně dostupné. Čaje si můžete sami namíchat nebo přímo koupit připravené balíčky na podporu sexuální touhy. 

 

Potraviny na zvýšení libida

Některé potraviny se vyznačují potenciálními afrodiziakálními účinky a mohou mít vliv na podporu libida u žen i mužů. Některé látky obsažené v těchto potravinách podporují prokrvení těla, což může být pro zvýšení libida klíčové. Mezi nejznámější potraviny pro podporu sexuálního zdraví patří: 

  • Avokádo
  • Ústřice
  • Čokoláda
  • Semena a ořechy
  • Granátové jablko
  • Červené víno
  • Koření, jako je česnek, zázvor nebo chili papričky

Potraviny, čokoláda, víno na zvýšení libida

Přípravky na zvýšení libida

Pokud už jste zkusili všechno a stále se vám nezdá výsledek ideální, vyzkoušejte kombinaci všech našich tipů. Při zkoušení doplňků stravy a přípravků na nízké libido, ale neexperimentujte. Před zahájením jakéhokoliv suplementačního plánu je na místě poradit se s odborníkem. Při zvolení nevhodné skladby látek nebo množství byste si mohli ublížit a výsledek by se nemusel dostavit. Na podporu sexuální touhy zkuste tyto přípravky: 

  • Doplněk s macou v různých kombinacích
  • L-argininpodporuje rozšíření krevních cév, což je nezbytné pro erekci u mužů.
  • DHEAjedná se o steroidní hormon, který se běžně vyskytuje v těle. 

  • Ostatní doplňky stravy určené ke zvýšení libida

TIP: Náš červený kratom působí relaxačně, uvolní vaše tělo i mysl. Má také znatelné afrodiziakální účinky.

V případě, že je vaše libido nízké v důsledku onemocnění, lékař vám předepíše léky na podporu libida. Mezi nejznámější patří Viagra, která ale má celou řadu nežádoucích účinků, proto je její užívání vázáno na lékařský předpis. 

Součástí alternativní medicíny jsou i homeopatika. Homeopatické přípravky na zvýšení libida nejsou považovány za vědecky podložené a jejich účinnost není prokázána. Před zahájením užívání homeopatik, doporučuji konzultaci s odborníkem.

 

Na opačné straně se nachází lidé, kteří hledají řešení pro snížení libida. Jejich sexuální apetit je příliš vysoký a nevědí si s tím rady. V první řadě zkuste vyhledat psychologa nebo terapeuta, který vám poradí, jak z této situace ven. Další možností je předepsání léků, které mají jako vedlejší účinky i pokles libida. V neposlední řadě se také vyhněte potravinám a bylinkám, které libido zvyšují.

V dnešní moderní době, kdy se sexuální touha a její ztráta stávají čím dál tím více diskutovanými tématy, je důležité si uvědomit, co libido vlastně je a co všechno ho může určovat. Libido, často ovlivněné složkami jako hormonální nerovnováha, psychický stav, vztahové dynamiky a životní styl, je součástí našeho fyzického i psychického zdraví. Pro zachování nebo obnovu zdravé sexuální touhy je klíčové identifikovat příčiny, které by mohly libido snižovat. Důležité je také vědět, že pro zvýšení libida existuje řada možností, od přirozených metod, jako jsou změny v životním stylu a přírodní doplňky, až po předepisované léky na recept pro specifické případy.

Jak zvýšení libido u žen i mužů

Nejčastější dotazy k tématu Libido 

Co způsobuje úplnou ztrátu libida?

Úplná ztráta libida, známá také jako ztráta sexuálního apetitu, může mít mnoho příčin, které zahrnují nejčastěji hormonální nerovnováhu, nemoci, psychické poruchy, některé léky, nadměrné užívání alkoholu nebo drog. 

Je normální, že se libido během života mění?

Ano, je běžné, že se libido mění v závislosti na různých životních etapách, zdravotních stavech a dalších okolnostech. Libido většinou klesá s věkem a délkou partnerského vztahu, to je ale naprosto normální věc. 

Jak mohu zvýšit své libido, pokud cítím, že je nižší než obvykle?

Zaměřte se na úpravu životního stylu, jezte vyváženou stravu bohatou na potraviny podporující libido, dostatečně odpočívejte a vyvarujte se stresovým situacím. V případě, že vám nízké libido dělá větší starosti, neváhejte váš zdravotní stav konzultovat s lékařem. 

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje:

MEDICSPARK.CZ. Libido u mužů: Co je libido + jak ho u mužů zvýšit? [online]. Dostupné z: Libido u mužů: Co je libido + jak ho u mužů zvýšit? - MedicSpark.cz

 HEALTHINE. Low Sex Drive: Common Causes and Treatment [online]. Dostupné z: Common Causes of Low Libido and No Sex Drive in Men (healthline.com)

 HEALTHINE. Increase Your Libido with These 10 Natural Tips [online]. Dostupné z: How to Increase Your Libido: 10 Foods, Herbs, Lifestyle Tips (healthline.com)

 WIKIPEDIA. Libido [online]. Dostupné z: Libido – Wikipedie (wikipedia.org)