Příčiny deprese a jak se s nimi vypořádat

Deprese – pojem, který nás v dnešní době provází na každém kroku. Může přicházet pomalu a plíživě nebo rychle a úderně, a přesto dokáže změnit život každému z nás. Příčiny nejsou jednoznačné a jsou často komplikované – od genetických predispozic přes hormonální nerovnováhu až po vlivy stresu a životního stylu. Dá se předejít vzniku deprese a jak ji můžeme účinně zvládat? Pojďme se společně podívat na různé spouštěče deprese, jak s ní bojovat, a jak získat ztracenou rovnováhu zpět.

Žena, která leží na zemi, drží se za hlavu a prožívá depresi

 

Co je deprese?

Ve společnosti často slýcháme, že deprese je jen špatná nálada nebo pocit smutku, ale není tomu tak. Jedná se o závažné duševní onemocnění, které má vliv na každodenní fungování, myšlení, práci i fyzické aktivity. Pro depresi je typický dlouhodobý pocit beznaděje, ztráta zájmu o běžné činnosti, a v některých případech i fyzické symptomy, jako je únava, nespavost nebo nadměrná potřeba spánku. Příznaky deprese se mohou objevit krátkodobě, například po prožití traumatu nebo ve spojení s dalšími psychiatrickými poruchami. Pokud ale překročí určitou klinickou hranici, mluvíme o depresivní poruše, neboli klinické depresi. V praxi se dá deprese rozdělit na několik typů: 

  • Klinická deprese  Nejčastější forma deprese, charakteristická pocity smutku, beznaděje a ztráty zájmu o běžné aktivity. Onemocnění vyžaduje odbornou léčbu, často kombinaci psychoterapie a medikace. 

  • Dystymie – Jedná se o formu deprese, která nemusí být tak intenzivní jako klinická, ale trvá mnohem delší dobu. Tuto formu deprese je jednoduché přehlédnout, protože symptomy jsou mírnější, ale může mít dlouhodobý vliv na kvalitu života.

  • Bipolární porucha – Dříve nazývaná maniodepresivní psychóza, zahrnuje střídání období deprese a mánie. Pro manickou fázi je typický prudký nárůst energie, hyperaktivita a impulzivní chování. Bipolární porucha vyžaduje specifickou léčbu, která zahrnuje stabilizaci nálady pomocí léků a terapie.
  • Sezónní afektivní porucha (SAD)  Jedná se o typ deprese, který je vázaný na změny ročních období, nejčastěji se objevuje na podzim a v zimě, v důsledku sníženého slunečního záření. 
  • Poporodní deprese  S tímto typem deprese se mohou setkat ženy po porodu. Projevuje se hlubokým, nevysvětlitelným smutkem, úzkostí a vyčerpáním. Novopečené maminky se často potýkají se stavem nazývaným "baby blues", který však trvá kratší dobu a je přechodný. Poporodní deprese je vážnější a může trvat několik měsíců. Tento typ deprese může negativně ovlivnit vztah matky s dítětem a vyžaduje odbornou léčbu. U žen se může projevit deprese už v období těhotenství.

  • Psychotická deprese – Typickým znakem této formy je výskyt psychotických příznaků, jako jsou halucinace nebo bludy. Jedná se o nebezpečný typ deprese, u kterého lidé mohou ztrácet kontakt s realitou, netuší, co je skutečnost a co halucinace. 

  • Premenstruační dysforická porucha (PMDD)  PMDD je spojena s hormonálními změnami, typickými pro období před menstruací. Ženy mohou být podrážděné, zažívat úzkosti i změny nálad. Důležité je odlišit tuto formu deprese od běžného premenstruačního syndromu (PMS), který není tak intenzivní a neovlivňuje výrazně kvalitu života. 

  • Deprese u dospívajících: Dospívání je samo o sobě náročné období plné hormonálních změn, sociálního tlaku a hledání identity. Výzkumy ukazují, že počet dospívajících trpících depresí se v posledních letech výrazně zvýšil. Například v USA se počet dospívajících, kteří zažili alespoň jednu epizodu deprese během roku, zvýšil z 8 % od roku 2007 na 13 % do roku 2017. U dívek je tento nárůst ještě výraznější – téměř trojnásobný ve srovnání s chlapci. Dospívající může být více uzavřený, ztratit zájem o aktivity, které ho dříve bavily, nebo se zhoršit ve škole. Bohužel, deprese u dospívajících bývá často přehlížena nebo zaměňována za „normální“ nálady spojené s pubertou.

Deprese, ať už klinická, v těhotenství nebo po porodu, vyžaduje komplexní a individuální přístup. Člověk trpící depresí by neměl být brán na lehkou váhu. Podpora a správný přístup je to nejlepší, co můžeme nemocnému nabídnout.

Muž, který má depresi, co to je a jak si pomoci

Příčiny deprese

Příčiny deprese bývají často kombinací biologických, psychologických a sociálních faktorů, které vyžadují komplexní léčbu. Mezi hlavní příčiny deprese patří: 

  • Biologické faktory  Genetika hraje významnou roli ve výskytu deprese u dalších rodinných příslušníků. Bývá často spojena také s nerovnováhou mozkových neurotransmiterů, jako je serotonin, dopamin nebo melatonin. Hormonální změny v těhotenství, po porodu nebo problémy se štítnou žlázou mohou spouštět nebo zhoršovat depresi. 

  • Psychologické faktory  Traumatické zážitky a dlouhodobý stres mohou vést k depresivním epizodám. Problémy ve vztazích, zdravotní nebo pracovní problémy zvyšují riziko vzniku deprese. Toto je také důvod, pro typický úvod sezení s psychologem, který můžete znát z amerických seriálů, který se ptá na naše dětství a rodinné vztahy.

  • Sociální faktory  Nedostatek podpory od rodiny a přátel může vést k pocitu osamělosti a deprese. Stejně tak prožité trauma v podobě fyzického nebo sexuálního zneužívání.

  • Zdravotní problémy  Často se deprese projeví u lidí trpících vážným onemocněním. Některé léky mohou mít vedlejší účinky, které přispívají ke vzniku deprese. Závislost na alkoholu a drogách také přispívá k rozvoji depresivních stavů. 

    Existuje několik teorií, které vysvětlují rozvoj deprese u člověka. Modely vychází z toho, že někteří lidé mohou být geneticky náchylní ke vzniku deprese nebo si během dětství osvojí negativní postoje, které se projeví v dospělosti při traumatické události nebo při nadměrném stresu. Mozková kapacita pak již nezvládá a rozvine se deprese. Jeden z nejrozšířenějších rizikových faktorů je ztráta blízké osoby v dětství.

     

     

    Příznaky deprese

    Příznaky deprese jsou vysoce individuální, ale často ovlivňují psychický i fyzický stav člověka. Pro diagnózu deprese se příznaky musí vyskytovat, alespoň dva týdny a musí významně narušovat život jedince. Mezi hlavní příznaky patří: 

    • Dlouhotrvající pocit smutku, úzkosti a prázdnoty

    • Ztráta zájmu o aktivity, které dříve přinášely radost

    • Podrážděnost

    • Únava a ztráta energie

    • Nespavost a problémy se spánkem

    • Ztráta koncentrace a problémy s pamětí

    • Negativní myšlenky a pocity viny

    • Myšlenky na sebevraždu

    • Izolace

    • Ztráta zájmu o sex

    • Změna chuti a hmotnosti

    Deprese diagnostika

    Nejdůležitější pro zahájení léčby je přiznat si, že mohu trpět depresí a vyhledat odbornou pomoc. Pacienti často nejdříve vyhledají praktického lékaře, který léči pacienta dlouhodobě a dokáže vyloučit jiná onemocnění, popřípadě doporučit vyšetření psychiatrem. Psychiatr s pacientem nejdříve povede klinický rozhovor, při kterém zhodnotí celkový zdravotní stav. V případě potřeby se provádí speciální psychologické testy na depresi. Odborník může také doporučit fyzikální vyšetření, odběry krve a další testy, aby pochopil příčinu symptomů. Psychiatr po celou dobu sleduje změny v chování pacienta, jako jsou problémy s koncentrací nebo fyzické projevy úzkosti. 

    Psychoterapeut, který provádí psychologický test s klientkou

    Jak překonat depresi  Terapie a léčba

    Léčba deprese se odvíjí od závažnosti příznaků a individuálních potřeb pacienta. Obvykle je kombinací několika metod. Mezi hlavní metody patří: 

    Psychoterapie

    Psychoterapie je obvykle první volbou u mírnějších forem deprese. Při volbě metody je také rozhodující dostupnost psychoterapeutické léčby v místě pacientova bydliště. K léčbě se často přistupuje v případě, že je deprese ovlivněná vnějšími faktory. Psychoterapeut se snaží pochopit a podpořit pacienta při řešení problémů nebo změnit jeho reakci na zažité vzorce chování. V praxi se nejčastěji setkáváme s kognitivně behaviorální terapií (CTB), interpersonální terapií a dalšími strategiemi. CTB je jedna z nejúčinnějších forem terapie při léčbě deprese. Pomáhá pacientům identifikovat a změnit negativní myšlenkové vzorce, které mohou přispívat k depresi. Pacienti se učí nové způsoby, jak reagovat na stres a zvládat obtížné situace.

    Antidepresiva a další léky

    K medikaci se přistupuje v případě střední a vyšší formy deprese, kde také zdá se nejlépe fungují. Obecně platí, že předepisování léků by mělo nastat, až u forem, které jsou tak závažné, že znemožňují jiné léčebné postupy. V současnosti se nejdříve předepisují inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI), které zvyšují hladinu serotoninu v mozku (např. fluoxetin, sertralin). Pozitivní efekt léků může být znatelný dokonce až po 6 týdnech. Kromě léků ze skupiny SSRI existují i další antidepresiva. Často diskutovaným problémem antidepresiv jsou jejich nežádoucí účinky. Zahrnují zvýšenou únavu, nevolnost, třes, přechodné zhoršení nespavosti nebo ztrátu zájmu o sex. V každém případě je nutné zvážit přínos a riziko podávání léků a posoudit individuální potřeby pacienta. 

    Změny životního stylu

    Cvičení, zejména aerobní, jako je běh nebo chůze, má pozitivní vliv na náladu a může snížit příznaky deprese, díky zvýšené produkci endorfinů. Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny, vitamíny a minerální látky může podpořit duševní zdraví. Existují podpůrné výživové doplňky, jejichž užívání je po konzultaci s lékařem na zvážení. Jedná se zejména o adaptogeny, třezalku tečkovanou, hořčík, vitamín D a B-komplex. Zkusit můžete také přírodní alternativy léčby jako je kratom nebo CBD. Myslete také na kvalitní a pravidelný spánek, který může pomoci zlepšit náladu a zmírnit příznaky deprese.

     

    Podpůrné skupiny a alternativní metody léčby

    Podpora od ostatních může být klíčová pro překonání těžkého období a psychického onemocnění. Existují formy terapie, jako je skupinová nebo rodinná, které pomáhají lidem trpícím depresí nebo rodinným příslušníkům. Při léčbě deprese se někdy také využívají alternativní metody léčby, jako je světelná terapie (při sezónní afektivní poruše) nebo elektrokonvulzivní terapie (u těžkých forem deprese). 

    Každý pacient potřebuje individuální přístup, a proto je důležité konzultovat možnosti léčby s odborníkem. Kombinace několika přístupů, například psychoterapie a léků, je často nejúčinnější při zvládání deprese. 

    Deprese je komplexní a často vyčerpávající stav, který může postihnout kohokoliv. Ať už je vyvolána biologickými, psychologickými nebo sociálními faktory, je důležité si uvědomit, že není slabostí či selháním, ale vážným onemocněním, které si zaslouží pozornost. Díky moderní medicíně, terapiím a podpoře blízkých lze depresi účinně léčit. Kombinace psychoterapie, léků a změn životního stylu nabízí pacientům šanci na znovuzískání rovnováhy v životě. Pokud máte podezření na depresi, neváhejte se obrátit na odborníka – včasná pomoc může změnit váš život k lepšímu. Podpůrné skupiny, fyzická aktivita a dokonce i přírodní doplňky, mohou hrát důležitou roli ve vašem zotavení. Nikdy nezapomínejte, že nejste sami a že existuje cesta ven i z těch nejtemnějších období.

    Žena, která je u  psychoterapeuta

    Lidé se také často ptají

    Jak pomoci někomu s depresí? 

    Pomoc osobě s depresí vyžaduje empatii, trpělivost a ochotu jim stát po boku v těžkých chvílích. Nabídněte podporu tím, že budete naslouchat bez posuzování. Jen tím, že jim dáte najevo, že jste tu, můžete hodně pomoci. Povzbuďte je, aby vyhledali terapeuta nebo lékaře. Můžete nabídnout pomoc při hledání vhodné odborné pomoci nebo je doprovodit na první schůzku, pokud se cítí přetížení. Je důležité nenutit je do rozhovorů nebo aktivit, na které se necítí. Neříkejte věci jako "to přejde" nebo "všichni jsme někdy smutní". Deprese je závažné onemocnění a je nutné ho brát vážně. 

    Jak dlouho trvá těžká deprese?

    Délka těžké deprese se může značně lišit v závislosti na mnoha faktorech, jako jsou individuální okolnosti, typ léčby a závažnost symptomů. Obecně platí, že pokud není léčena, těžká deprese může trvat několik měsíců až několik let. U většiny lidí, kteří podstoupí léčbu (psychoterapie, léky nebo jejich kombinace), se stav zlepší během několika týdnů až měsíců. Antidepresiva obvykle začnou působit za 4-6 týdnů, ale úplné zotavení může trvat déle. Po odeznění akutní fáze deprese může u některých lidí dojít k relapsům nebo recidivám. 

    Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

    Zdroje

    WIKIPEDIA. Deprese [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Deprese

     NZIP. Deprese: formy a průběh [online]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/682-deprese-formy-a-prubeh

     ČPZP. Deprese se musí léčit [online]. Dostupné z: https://www.cpzp.cz/clanek/2315-0-Deprese-se-musi-lecit.html

     PUBLIC HEALTH. Depression Rates Growing Among Adolescents, Particularly Girls [online]. Dostupné z: https://publichealth.jhu.edu/2016/depression-rates-growing-among-adolescents-particularly-girls

    PEW RESEARCH CENTER. A growing number of American teenagers, particularly girls, are facing depression [online]. Dostupné z: https://www.pewresearch.org/short-reads/2019/07/12/a-growing-number-of-american-teenagers-particularly-girls-are-facing-depression/

    HELTHLINE. To the college student battling anxiety and depression: It’s not just stress [online]. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/to-the-college-student-battling-anxiety-and-depression-its-not-just-stress#Inescapable-darkness

    HEALTHLINE. Depression: Symptoms, Causes, and Treatment [online]. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/depression#treatment