Kratomat v Praze je již opět funkční. Ve středu 8. 5. bude naše kamenná pobočka v Ostravě mít z důvodu svátku zavřeno.

Bylinky na spaní

V dnešní době je kvalitní spánek často pojmem, který děsí mnoho lidí. Problémy se spánkem trápí mnoho z nás a stále více lidí volí přirozené metody pro podporu zdravého spánku. Jednou z možností jsou bylinky, které mají dlouhou historii v používání pro uklidnění mysli a těla. Jaké bylinky mohou pomoci usnout snáze a lépe se vyspat? Podívejme se, které bylinky jsou nejúčinnější a jaký mají vliv na naše noční odpočívání. Připravte se na klidné noci plné odpočinku, a to díky síle přírody a bylinné léčby.

Bylinky na spaní a problémy s usínáním

 

Obsah článku

Co ovlivňuje a způsobuje nekvalitní spánek 

Spánek je základním pilířem našeho zdraví a pohody. Kvalitní noční odpočinek nám poskytuje energii, obnovuje naše tělo a umožňuje mozku správně fungovat. Problémy spojenými se spaním nás mohou negativně ovlivnit během dne i dlouhodobě. Co tedy přesně ovlivňuje kvalitu našeho spánku?

Stres a úzkost

Jedním z hlavních faktorů ovlivňujících kvalitu spánku je stres a úzkost. Každodenní tlaky a starosti mohou vytvářet myšlenkový chaos, který nás večer pronásleduje a brání nám v zklidnění mysli a usnutí. Stresové hormony jako kortizol mohou zvýšit naši bdělost a znemožnit přechod do hlubokého spánku.

Technologie, elektromagnetická záření a modrá světla

Moderní doba nám přinesla velké množství technologií, které mohou být pro naše spaní problematické. Sledování televize, mobilního telefonu nebo práce na počítači může narušit naši přirozenou spánkovou hygienu. Modrá světla, která technologie vyzařují mohou potlačovat produkci spánkového hormonu melatoninu a zpomalovat schopnost usnout.

TIP: Vypněte svůj telefon a ostatní elektroniku minimálně hodinu předtím, než jdete spát. Místo toho si vyberte relaxační činnosti, které vám pomohou uklidnit mysl a připravit se na spánek. Pro navození kvalitního spánku můžete použít šungitovou pyramidu, která vytváří harmonické prostředí a zbavuje stresu a negativních pocitů.

Žena, která před spaní používá svůj mobilní telefon a má problémy se spánkem

Proč zvolit bylinky v boji proti nespavosti 

Jedním z hlavních důvodů, proč zvolit bylinky, je jejich přirozenost a šetrnost k tělu. Oproti některým lékům na spaní, které mohou mít vedlejší účinky nebo mohou po nějaké době způsobit závislost, bylinky obvykle představují mnohem jemnější a šetrnější alternativu. Ukážeme Vám několik důvodu proč zařadit bylinky do svého např. ranního rituálu.

Dlouhodobé řešení problému

Mohou poskytnout dlouhodobé řešení nespavosti tím, že zasahuji přímo do příčiny problému, nikoli pouze do symptomů. Mnoho léků na spaní má tendenci řešit pouze okamžitou potřebu usnout, zatímco bylinky mohou pomáhat tělu znovu získat schopnost přirozeně usnout a udržovat zdravý spánkový cyklus.

Podpora celkového zdraví

Kromě přínosů pro spánek mohou některé bylinky poskytovat další výhody pro celkové zdraví. Například bylinky jako šalvěj nejenže mohou podporovat kvalitní spánek, ale také mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Tyto vlastnosti mohou být prospěšné pro celkové zdraví tím, že chrání tělo před oxidativním stresem a podporují zdravou funkci imunitního systému. 

Zklidnění mysli a těla

Mnoho bylin má uklidňující účinky na nervový systém a pomáhá uvolňovat napětí v těle i mysli. Rostliny jako například levandule, máta nebo heřmánek obsahují látky, které mají relaxační a sedativní účinky, což může vést k pocitu klidu, uvolnění, které je ideální pro usínání.

 

9 nejsilnějšíc bylin na kvalitní spánek

Levandule

Levandule je jednou z nejoblíbenějších bylin na podporu spánku a relaxace. Její sladká a uklidňující vůně z ní činí volbu pro ty, kteří hledají klidný a regenerační spánek. Nejčastěji se používá ve formě esenciálního oleje, který lze jednoduše aplikovat prostřednictvím aromaterapie nebo přidáním do relaxačních koupelí.

Levandulový olej obsahuje látky, které mohou ovlivnit nervový systém, snížit úzkost a stres. Kromě toho má levandule také antibakteriální vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit zánět. Je však důležité si uvědomit, že levandulový olej může mít vliv na hormonální hladinu estrogenu a testosteronu, a proto by se měl používat s opatrností.

Zklidňující levandule, která pomáhá na usínání

Máta peprná

Máta peprná není jen osvěžující bylina, která dodává nápojům chuť, ale může být také tajnou zbraní pro klidný spánek. Její aromatická vůně a chuť mají neuvěřitelnou schopnost zklidnit mysl a tělo. Inhalování této vůně před spaním může uvolnit napětí a podpořit trávení. Ať už si vyberete čaj před spaním nebo si přidáte pár kapek esenciálního oleje do své relaxační koupele, tato bylina vám pomůže dosáhnout nejen kvalitního spánku, ale i pocitu uvolnění a svěžesti, jakmile se ráno probudíte.

Heřmánek

Patří mezi jemné a sladké vůně pro unavenou mysl. Tato bylina není jen květinou, která krásně voní, ale má také moc přinést vnitřní klid a harmonii. Před spaním si dopřejte hrnek horkého heřmánkového čaje, který nejen zahřeje tělo, ale i zklidní a zrelaxuje mysl. Heřmánek má také vynikající protizánětlivé vlastnosti, což je skvělé pro ty, kteří trpí bolestmi žaludku. Patří mezi velmi oblíbené bylinky, které můžete využít i pro péči o vaše děti

Heřmánkový čaj vhodný pro děti na podporu spánku a trávení

Tymián

Tymián je známý svými uklidňujícími, protizánětlivými účinky a má dlouhou historii použití jako léčivá bylina  pro podporu spánku. Obsahuje látky, které mohou pomoci uvolnit svaly a snížit úzkost, což usnadňuje usínání a zlepšuje kvalitu spánku. Tymián lze konzumovat ve formě čaje před spaním nebo jako esenciální olej, který se aplikuje na kůži nebo se rozptýlí do vzduchu pomocí aromaterapie. Skvělým doplňkem bude i vaší kuchyni.

Kozlík lékařský

Kozlík lékařský je další účinnou bylinou pro podporu zdravého spánku a regeneraci těla. Obsahuje látku nazývanou hypericin, která má antidepresivní účinky a může pomoci uvolnit napětí a stres. Kozlík lékařský se často používá ve formě čaje nebo tinktur. Jeho přírodní léčivé vlastnosti mohou také pomoci zmírnit menstruační bolesti a menopauzu.

Valerian bylinka na celkové zdraví a nespavost

Meduňka lékařská

Meduňka lékařská je oblíbenou bylinou pro své uklidňující účinky na nervový systém. Obsahuje látky nazývané flavonoidy, které mají sedativní účinky. Tuto bylinku si můžete připravit ve formě lahodného čaje, který se pije před spaním nebo jako esenciální olej, který se aplikuje na kůži nebo se rozptýlí do vzduchu pomocí aromaterapeutické lampy. 

Třezalka tečkovaná

Obsahuje látky jako hypericin a hyperforin, které mají antidepresivní účinky a pomáhají uvolnit napětí a stresu. Její přírodní léčivé vlastnosti mohou také pomoci zmírnit menstruační bolesti, podpořit libido nebo pomoci s otěhotněním. Obsahuje aktivní složky jako hyperforin, které mohou podporovat ospalost a zvýšit produkci melatoninu, přirozeného hormonu spánku v těle. Je dostupný v různých formách, včetně čajů, kapslí a krémů.

Třezalka na podporu libida, sexuality  navození zdravého spánku

Kopřiva

Kopřiva, bylina často spojovaná s jejími štípnými listy, které mohou způsobit pálení, je vlastně jedním z nejstarších léčivých bylin, používaných pro zlepšení spánku. Její složení obsahuje řadu látek, včetně flavonoidů a minerálů, které mohou pomoci uklidnit nervy. Listy kopřiv si můžete natrhat na louce nebo na zahrádce od jara do května. Kopřiva Vám nepomůže jen se zlepšením spánku, ale odvar můžete využít na vlasy. Vaše vlasy budou zdravé, jemné a lesklé

Červený kratom

Červený kratom, exotická bylina pocházející z jihovýchodní Asie. Tato rostlina obsahuje alkaloidy, jako je 7-mitragynin, které působí na receptory v mozku.  Pomáhá uvolnit napětí, úzkosti, bolesti a usnadňují usínání. Tato bylina je známá svými analgetickými a sedativními vlastnostmi. Využít ho můžete v tabletách nebo v práškovém formě.

 

 

Vitamíny a minerály na nespavost 

Vitamíny a minerály hrají důležitou roli v našem těle, a jejich nedostatek může ovlivnit i kvalitu našeho spánku. Nedostatek minerálů může být způsoben různými faktory např.

  • Nevyvážená strava,
  • Nadměrná konzumace alkoholu,
  • Zvýšená hladina stresu nebo úzkosti.

Zahrnutí potravin bohatých na tyto živiny do našeho jídelníčku může být jedním z kroků k podpoře zdravého a regeneračního spánku. Proto je důležité zaměřit na stravu a zajistit přiměřený příjem živin, a těchto vitamínů a minerálů. 

Vitamin D, který pomáhá pro lepší spánek a celkové zdraví

Vitamin D

Sluneční vitamin, jak se někdy nazývá, má v těle důležité funkce, včetně podpory nervového systému. Některé studie naznačují spojení mezi nedostatkem vitamínu D a problémy se spánkem. Proto může být prospěšné zahrnout potraviny bohaté na vitamín D, jako jsou losos, tuňák, vajíčka nebo kvalitní doplňky vitamínu D do svého jídelníčku.

Hořčík

Hořčík je minerál, který hraje klíčovou roli v regulaci spánkových cyklů. Nedostatek hořčíku v těle může vést k potížím se usínáním a nedostatečnému hlubokému spánku. Konzumujte potraviny bohaté na hořčík, jako jsou ořechy, semena, luštěniny a listová zelenina.

Železo

Nedostatek železa v těle může vyvolat pocity únavy a vyčerpání, což může mít nepříznivý dopad na kvalitu spánku. Železo je nezbytné pro správnou krvetvorbu a přenos kyslíku v těle, což může ovlivnit naší energii. Konzumace potravin bohatých na železo, jako jsou maso, luštěniny, zelená zelenina a ořechy, může pomoci udržet optimální hladinu železa v těle a podpořit zdravý spánek.

TIP: Přemýšleli jste někdy o tom, co se skrývá za vašimi nočními bitvami s nespavostí? Přečtěte si náš článek, který se zabývá akutní a chronickou nespavostí. 

Bylinkový čaj pro kvalitní spaní

Přírodní léky mohou být účinným prostředkem pro podporu zdravého spánku a regenerace těla. Jejich blahodárné účinky na nervový systém jsou známy již po staletí, a proto není divu, že jsou stále více populární. Přestože jsou bylinky na spaní přírodní a  šetrné, je důležité používat je s rozumem. Nezapomeňte také konzultovat jejich užívání se svým lékařem, zejména pokud máte nějaké zdravotní potíže nebo užíváte jiné léky. 

Časté dotazy k tématu bylinky na spaní 

Jak rychle se dostaví účinek bylinek? 

Některé bylinky mohou mít okamžité uklidňující účinky, které mohou pomoci uvolnit napětí a připravit tělo na spánek, zatímco jiné mohou vyžadovat pravidelné užívání po delší dobu, než se projeví jejich plné účinky. Pokud se byliny používají ve formě čaje nebo esenciálních olejů, může se tento účinek projevit relativně rychle.

Jaká je nejlepší doba pro užívání bylinek na podporu spánku?

Obecně platí, že bylinky s uklidňujícími účinky se užívají hodinu před spánkem, aby pomohly uvolnit napětí a připravit se na odpočinkový spánek. Můžete je konzumovat ve formě čaje, esenciálních olejů nebo bylinných koupelí.

Jaké jsou nejčastější vedlejší účinky užívání bylinek na spaní a jak se jim vyhnout? 

Nejčastějšími vedlejšími účinky užívání bylinek na spaní mohou být gastrointestinální potíže, podráždění kůže a možné interakce s léky. Abychom se jim vyhnuli, je důležité dodržovat doporučené dávkování a konzultovat užívání bylin s lékařem. Pokud se objeví nežádoucí účinky, je vhodné přestat užívat bylinky a poradit se s lékařem.

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Zdroje:

NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE. Plant Extracts for Sleep Disturbances: A Systematic Review [online]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7191368/

 WIKIPEDIA. Spánek [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Spánek

 SLEEP FOUNDATION. Insomnia: Symptoms, Causes, and Treatments [online]. Dostupné z: https://www.sleepfoundation.org/insomnia

 HEALTHINE. Effects of Insomnia on the Body [online]. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/insomnia-concerns

 IDZIKOWSKI, Christopher. Zdravý spánek: bez problémů usněte, vydržte klidně spát, osvěžte tělo i ducha. Praha: Slovart, 2012. ISBN 978-80-7391-545-2.

NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE. Valerian Root in Treating Sleep Problems and Associated Disorders [online]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7585905/

NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE. A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.) [online]. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16767798/