Dnes rozvoz v Ostravě a okolí pouze v čase 18:00 - 19:00. Kamenná prodejna otevřena bez omezení od 10:00 do 18:00.

6 osvědčených tipů na účinnou detoxikaci organismu

Máte diář nabitý aktivitami, ale cítíte se neustále vyčerpaní? V dnešní zrychlené době je více, než kdy dříve vhodné hledat rovnováhu mezi aktivitami a odpočinkem. Detoxikace organismu může být pro vaše tělo skvělou přírodní cestou pro obnovení energie, zlepšení imunity a dosažení celkové pohody. Jedná se o zázračnou metodu nebo pouze o moderní trend dnešní doby? V tomto článku se podíváme na osvědčené metody detoxu, které můžete začlenit do svého každodenního života. 

Žena, která cvičí cvik plank na posílení břicha na podložce

 

Co je detoxikace organismu

Detoxikace organismu je komplexní proces, při kterém se tělo zbavuje škodlivých látek, toxinů a dalších odpadních produktů, které se v něm hromadí v důsledku nezdravého životního stylu, nevhodné stravy a znečištěného životního prostředí. Představte si, že máte možnost restartovat své tělo, zbavit ho škodlivých látek a cítit se lépe než kdy předtím. 

Detoxikace organismu není jen o odstranění škodlivých látek, ale také o vytvoření zdravých návyků, které přispívají k dlouhodobému zdraví a pohodě. Není to jen o dietě nebo krátkodobém detoxu - jde o komplexní přístup, který zahrnuje správnou výživu, hydrataci, pohyb a používání přírodních doplňků, které podporují detoxikační procesy těla. Cílem detoxikace organismu je pročištění těla. Přirozená detoxikace probíhá v těle každou minutu. Toxiny jsou vylučovány prostřednictvím orgánů – jater, ledvin a střev. Jak ale detoxikaci v těle podpořit? Kdy je vhodná doba na detox těla?

Kdy zkusit detoxikaci organismu

Pokud hledáte způsob, jak restartovat své tělo a zlepšit celkové zdraví, jste tady na správném místě. Detoxikaci můžete zkusit prakticky kdykoliv, i když nejpřirozenější doba je na jaře, kdy se tělo zbavuje zimních zásob toxinů a připravuje se na nový start. Jarní detox může být ideální příležitostí, jak tělu dodat svěží energii pro aktivní sezónu. Pokud ale je zrovna půlka léta nebo podzimu, nezoufejte, detox se vyplatí zkusit prakticky kdykoliv. Pro koho je celková detoxikace organismu vhodná? 

  • Pro všechny, kteří trpí zažívacími potížemi
  • Pro ty, kteří se potýkají s kožními problémy

Detoxikace organismu je skvělou volbou pro každého, jako přírodní metoda pro zlepšení svého zdraví a pohody. Poslouchejte své tělo a zvolte metodu detoxikace, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám a životnímu stylu.

Detoxikace organismu a očista pomocí fresh juice

Jak na detox těla

Účinná detoxikace organismu je komplexní proces, který zahrnuje celou řadu kroků. Určitě jste se setkali s populárními dietami, které slibují očistu těla od škodlivých toxinů. Jak je to ale s detoxikací ve skutečnosti? Stačí nám k tomu pouze krátkodobé půsty? Pokud chcete dosáhnout kompletní detoxikace organismu, zaměřte se na následující kroky: 

1. Vyvážený jídelníček a zdravá strava

Fenoménem moderní doby se staly detoxikační diety, zejména pak ty zaměřené na konzumaci smoothie a ovocných a zeleninových šťáv. Podobným typem jsou pak diety eliminační a čistící. Společným znakem těchto diet je vyřazení určitých skupin potravin z jídelníčku. Velmi populární je pak také přerušovaný nebo krátkodobý půst (jednodenní detoxikace organismu). Pokud se cítíte unavení a celkově “přejedení”, určitě se zde taková možnost nabízí a vašemu tělu nijak neublíží. Mějte však na paměti, že úplný půst je vhodný držet maximálně 36 hodin. Tělu stačí pouze pár dní detoxikace, aby se cítilo lépe. Již po týdnu dochází k odpočinku detoxikačních orgánů (jater, střev a ledvin) a ke zvýšení jejich výkonu.

Během fáze detoxikace organismu vyřaďte živočišné produkty (maso, uzeniny, mléko a vejce), průmyslově zpracované potraviny, smažená jídla, alkohol, cukr a kávu. Jde především o vyřazení všech potravin, které jsou zatěžující pro játra. Zaměřte se na dostatek zeleniny, jako přílohy ke každému jídlu a na zeleninové polévky. Volte potraviny bohaté na vlákninu a čerstvé ovoce, které je bohaté na vitaminy a antioxidanty. Zkusit můžete také kvašené zelí, které podporuje zdraví střevní mikroflóry. Zařaďte do svého jídelníčku celozrnné produkty, ořechy a semínka, které podporují trávení a celkové zdraví. 

Myslete však na to, že pro udržitelnou cestu ke zdravému životnímu stylu je důležitý vyvážený jídelníček, který zahrnuje veškeré potřebné nutrienty. Vyhýbejte se zpracovaným potravinám, rafinovaným cukrům a nasyceným tukům, které mohou zatěžovat tělo toxiny. 

Jarní detox má svůj název, také proto, aby bylo jasné, že se jedná o krátkodobý proces, který cílí na očistu těla od toxinů. Po detoxikaci organismu je vhodné řídit se pravidly racionálního stravování a nezatěžovat tělo škodlivými látkami ani během zbylého roku. 

Zdravá strava a vyvážený jídelníček na detox organismu

2. Hydratace

Během detoxikace organismu je klíčové pít dostatek tekutin kvůli vyloučení nežádoucích látek z těla vena pročištění ledvin. Zvolit můžete čistou vodu nebo bylinné čaje. Byliny jako kopřiva, heřmánek nebo máta podporují detoxikaci a hydrataci organismu. Na trhu je dostupná celá řada čajů a přípravků určená přímo k detoxikaci organismu. 

3. Přírodní doplňky stravy

Vsaďte na bylinky a přírodní látky, které podporují očistu a detoxikaci těla. Mezi ně patří ostropestřec mariánský, který podporuje zdraví jater, chlorella a spirulina, které pomáhají odstraňovat těžké kovy, a kořen pampelišky, který podporuje trávení. 

TIP: Pokud potřebujete uvolnit tělo i mysl, skvěle vám poslouží červený kratom, který je známý pro své analgetické a relaxační účinky. Červený kratom tlumí bolest, zlepšuje a navozuje spánek, uvolňuje mysl a tělo od stresu. 

 

4. Fyzická aktivita

Při fyzické aktivitě a cvičení se zpotíte a pomůžete tak tělu s odplavením škodlivých látek z těla ven. Zkusit můžete jakékoliv cvičení, které vás bude bavit. Pokud chcete zároveň ulevit i přetížené mysli, můžete zkusit jógu u které si perfektně odpočinete a zrelaxujete vaši mysl. Dalším skvělým tipem pro vás může být saunování, u kterého vypotíte škodlivé látky rychleji z těla. 

5. Relaxace a zvládání stresu

Utvořte si ve vašem prostoru bezpečné místo vhodné k relaxaci. Dokonalým pomocníkem vám budou šungitové sošky, které jsou navrženy nejen pro dekoraci, ale také pro čištění energie domova, vytváření míru a klidného prostoru. Během vaší chvíle duševního odpočinku můžete zkusit meditaci, hluboké dýchání nebo lehké cvičení, které vám pomůže snížit stres a podpořit celkovou pohodu. Zkusit můžete také detoxikační koupele s přidáním bylin jako je levandule, heřmánek nebo máta do vaší lázně. Touto cestou můžete pomoci tělu relaxovat a podpořit detoxikaci.

6. Dostatek spánku

Po dokonalém zklidnění těla i mysli je na řadě kvalitní spánek, který je nezbytný pro regeneraci těla a odstranění toxinů. Snažte se spát alespoň 7-8 hodin denně. Vyhněte se modrému světlu z obrazovek před spaním a vytvořte si klidné prostředí pro ničím nerušený spánek. 

Každá z těchto metod může být přizpůsobena individuálním potřebám a preferencím. Kombinace několika metod může vést k účinnější detoxikaci a celkovému zlepšení zdraví a pohody. Tím, že zařadíte tyto kroky do svého denního programu, můžete dosáhnout dlouhodobých pozitivních změn a cítit se plní energie a vitality.

Žena, která je oblečená ve sportovním, pije džus a má kolem sebe ovoce na detoxikaci

Detoxikace organismu není jen moderním trendem, ale důležitým krokem k obnovení rovnováhy a zdraví těla. Pokud cítite, že to vaše tělo potřebuje, vyzkoušejte krátkodobý jarní detox, abyste svému tělu dodali svěží energii a připravili se na novou sezónu.  Doporučuji se především zaměřit na pravidla dlouhodobé detoxikace, které zahrnují kombinaci správné stravy, hydratace, fyzické aktivity a přírodních doplňků stravy. I malá změna ve vašem každodenním životě může vést k velkým pozitivním výsledkům. Poslouchejte své tělo a zaměřte se především na metody, které vám vyhovují.

Lidé se také často ptají

Jak poznat, že se tělo čistí?

Při účinné detoxikaci organismu budete již po pár týdnech pozorovat změny v zažívání, zvýšenou energii a čistší pleť. Budete se cítit lépe i po psychické stránce. Můžete také pozorovat častější nucení na močení a zvýšené pocení. Jedná se o přirozený proces, jak se tělo zbavuje škodlivých látek. 

Jaké potraviny detoxikují tělo?

Mezi významné potraviny, které podporují detoxikaci těla patří citrusy, jako jsou citrony a grapefruity, které podporují játra a trávení. Zelená listová zelenina, jako je špenát a kapusta, je bohatá na chlorofyl a čistí tělo od toxinů. Také česnek má silné detoxikační vlastnosti, zatímco zázvor a kurkuma mají protizánětlivé účinky. Zelený čaj je bohatý na antioxidanty a červená řepa podporuje funkci jater. Fermentované potraviny, jako například kefír, obsahují probiotika pro zdraví střev. Aloe vera je dalším skvělým detoxikačním prostředkem díky svým čistícím a regeneračním vlastnostem.

Jak vyčistit tělo od alkoholu?

Chcete-li vyčistit tělo od alkoholu, pijte hodně vody, abyste podpořili hydrataci a vylučování toxinů. Zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na antioxidanty a vitaminy. I když na to nemáte pomyšlení, zkuste si zacvičit, abyste zlepšili krevní oběh a pocení. Dostatečně se vyspěte pro regeneraci těla. Detoxikační byliny, jako je ostropestřec mariánský, mohou podpořit zdraví jater.

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje

WIKIPEDIA.CZ. Detoxikace [online]. Dostupné z: Detoxikace – Wikipedie

HEALTHLINE.COM Detox Diets 101: Do They Work and Are They Safe? [online]. Dostupné z: Do Detox Diets and Cleanses Really Work? (healthline.com)

BIOPORADCE.CZ Detoxikace organismu [online]. Dostupné z: Detoxikace - 10 benefitů + 8 receptů + 4 top přípravky - Bio Poradce