Úzkost –⁠ co je to, příznaky, projevy a léčba

Úzkost je stav, se kterým se za život setká každý z nás. I když se může jednat o relativně běžný jev, její vliv na náš každodenní život je nezpochybnitelný. Ať už se jedná o stres a nervozitu před zkouškou, neustálé obavy a budoucnost a zdraví nebo pocit neustálého přetížení. Úzkost může mít mnoho podob, otázkou zůstává, kdy je tento stav ještě běžný? Co přesně úzkost je, jaké jsou její příznaky, a jak s ní lze bojovat? V tomto článku se podíváme na různé typy úzkostí, její dopady na život a především na možnosti, jak jí efektivně zvládat.


Muž, který je úzkostný, má hlavu ve svých dlaních a je úzkostný při pohledu na práci

 

Co je úzkost?

Úzkost je přirozenou, přesto nepříjemnou reakcí organismu, spojenou s negativním psychickým a často i fyzickým stavem. Intenzita úzkostí se liší v závislosti na její příčině. Může se jednat o pocit napětí, nervozity a neklidu, který bývá doprovázen fyzickými symptomy, jako je pocení, třes a zrychlený tep. Zatímco mírná úzkost může být pro nás užitečná, pomáhat nám se vyrovnat s výzvami, nadměrná úzkost může ovlivňovat náš každodenní život. V závažných případech může způsobit úzkostný panický stav, který vyžaduje odbornou pomoc.  

Úzkostná porucha se liší od strachu a stresu, především silnými psychickými a fyzickými projevy. Jedná se o nejčastější duševní onemocnění dnešní doby. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) projevy úzkosti trpí až 264 milionů lidí na světě. Úzkosti se projevují především v období puberty a mezi 20. a 30. rokem života. Podle WHO se setkalo s úzkostí v nějaké formě během života 20 - 25 % populace. Proč je tato psychická porucha tak rozšířená? Jedná se o nový fenomén dnešní doby?

Příčiny úzkostné poruchy

Na základě dostupných studií nelze jednoznačně určit původ vzniku úzkostné poruchy. Vše naznačuje tomu, že se jedná o komplexní onemocnění, zahrnující genetické, biologické, psychologické a další faktory. Mezi nejčastější příčiny úzkosti patří: 

  • Genetické faktory – Výzkumy naznačují, že úzkostné poruchy mohou být částečně dědičné. Proto buďte na pozoru, pokud se porucha objeví u někoho z vašich blízkých.

  • Biologické faktory – Nerovnováha neurotransmiterů, jako je serotonin nebo dopamin mohou přispět k rozvoji úzkosti.

  • Psychologické faktory – Povaha se sklony k perfekcionismu, vysoká citlivost na stresové situace nebo trauma z dětství, to vše může přispět k rozvoji úzkosti.

  • Další faktory – Stresující životní situace, vztahové problémy, finanční problémy, to vše může být spouštěčem úzkostných stavů. 

  • Léky a zdravotní stav  Některé zdravotní problémy mohou být spouštěčem pro rozvoj úzkosti. Stejně tak jako některé léky a látky, včetně kofeinu a drog mohou zhoršit úzkostnou poruchu. 

Žena, která leží v posteli, přikrytá šedivou dekou a drží se hlavu a trpí úzkostnou poruchou

Typy úzkostných poruch

Diagnostika různých úzkostných poruch může být komplikovaná, liší se svými symptomy a způsobem jakým ovlivňují pacienta. 

  1. Panická úzkostná porucha – Je charakteristická opakujícími se panickými atakami, které jsou náhlé s intenzivními fyzickými projevy, jako je bušení srdce, dušnost a tlak na hrudi.

  2. Generalizovaná úzkostná porucha – Typická je chronická úzkost a přehnané obavy z každodenních nebo zdravotních problémů. 

  3. Sociální úzkostná porucha – Jedná se o strach zejména ze společenských situací, kdy negativní hodnocení nebo přílišná pozornost směřovaná na jedince může vést k vyhýbání se společenským interakcím.

  4. Obsedantně-kompulzivní porucha (OCD)  Pro tento stav jsou typické opakující se, nežádoucí myšlenky (obsese), které se mohou týkat například osobní hygieny, pořádku nebo čistoty.

  5. Posttraumatická stresová porucha (PTSD) – Je vyvolána následky traumatické události, která způsobuje flashbacky, noční můry a silnou úzkost. Často je diagnostikována lidem s náročným povoláním, jako jsou vojáci, policisté nebo doktoři.

  6. Specifické fobie – Intenzivní strach z konkrétních objektů nebo situací, jako jsou pavouci, výšky nebo létání. Obavy jsou většinou nadměrné a neodpovídají skutečnému nebezpečí. 

Každá z těchto poruch má své specifické příznaky a léčebné strategie, a proto stanovení diagnózy a vhodné léčby patří do rukou odborníka. 

 

Symptomy a projevy úzkosti

Rozdíl mezi relativně “běžnou” úzkostí a úzkostnou poruchou je především v intenzitě, množství, projevech a příčině vzniku. U běžných úzkostí se setkáváme s pocity strachu a napětí, které trvají krátkou dobu. Většinou pramení z konkrétních stresových událostí a situací v našem životě. Jedná se o dočasný stav, který pomine po vyřešení problému. Úzkostná porucha je však chronická. Negativní pocity se opakují a stále vracejí, někdy v takové míře, že ovlivňují náš každodenní pracovní i rodinný život. Oproti běžné úzkosti nemají žádný reálný podklad, objevují se během dne i mimo stresové situace. 

Úzkost se projevuje celou řadou psychických i fyzických příznaků. Mezi nejčastější fyzické příznaky patří: 

  • zrychlený tep, 
  • pocení, 
  • třes,
  • nevolnost, 
  • bolesti hlavy, závratě nebo vnitřní napětí.

Žena, která sedí na své pohovce a necítí se dobře, je skrčená

Tyto projevy často bývají zaměňovány s jinými zdravotními problémy, což může vést k dalšímu stresu a obavám. Mezi psychické příznaky úzkosti patří zejména: 

  • pocit neklidu, 
  • stres,
  • panika,
  • výskyt negativních myšlenek, 

  • pocity bezmoci. 

Lidé trpící úzkostí mohou mít obavy o budoucnost, prožívat časté negativní myšlenky, které mohou ovlivňovat jejich schopnost soustředit se, což může mít další dopad na práci, studium a další aktivity. 

Velmi často se úzkost projevuje večer, kdy se naše tělo i mysl snaží uvolnit po náročném dni. Tento druh úzkosti může být způsoben několika faktory, jako je nadměrná pracovní zátěž, stres z nedokončených úkolů nebo obavy z nadcházejícího dne. Když denní ruch utichne, naše mysl může mít tendenci soustředit se na starosti a stres, které jsme během dne potlačovali. Tato zvýšená pozornost na problémy a nejistoty může vyvolat pocity úzkosti, které nám brání v uvolnění a klidném spánku. Proto se také při úzkostech často vyskytují problémy se spánkem, jako je nespavost nebo probouzení během noci. Může to být začarovaný kruh, který vede k únavě během dne a zhoršuje psychický stav. Jak se s tím tedy vypořádat?

 

Léčba úzkostných poruch

Strategie zvládání úzkostí je komplexní a cílí především na rychlou úlevu od probíhajících příznaků a návrat do každodenního životního tempa. Jak se co nejefektivněji úzkosti zbavit? Strategie zahrnuje kombinaci různých přístupů, mezi které patří: 

Psychoterapie

Psychoterapeutická sezení pomáhají pacientům identifikovat a změnit myšlenkové vzorce a chování, které vedou k úzkostným stavům. Často nabízejí nové a nezúčastněné pohledy na pacientův problém, které mu pomohou uvědomit si jeho stav a spouštěče úzkostí. Práce s emocemi a napětím může být klíčová pro zabránění další epizody úzkostné poruchy. Mezi nejúčinnější terapie patří kognitivně-behaviorální terapie a expozice. Popřípadě jsou medikovány léky dle zdravotního stavu pacienta, antidepresiva a další. 

Duševní hygiena a životní styl

Současný životní styl, včetně pracovních, výživových a spánkových návyků, hraje významnou roli v rozvoji a léčbě úzkostné poruchy. Klíčovým aspektem je schopnost efektivního zvládání stresu a prevence jeho hromadění nad určitou úroveň, která zvyšuje riziko vzniku úzkosti. Osvojení si technik zvládání stresu je zásadní nejen pro dlouhodobou prevenci, ale také jako okamžitá pomoc při akutním stresu. Mezi nejefektivnější techniky patří:

  • Dostatek spánku – Kvalitní spánek je klíčový pro zvládání úzkosti. I když tento bod se může zdát nejtěžší, doporučuje se dodržovat spánkovou hygienu, nastavit si klidné a pohodové prostředí před spaním. Dát si teplou a relaxační koupel a vyhnout se kofeinu a alkoholu. V současné době se také hojně diskutuje vystavení se obrazovkám s modrým světlem před spaním. 

TIP: Chcete se efektivně bránit před účinky záření z mobilního zařízení? Vyzkoušejte šungitové pyramidy. 

Kvalitní strava na taliří včetně minerálu, vitaminů a ovoce

  • Fyzická aktivita  Pravidelné cvičení má celou řadu benefitů, včetně zlepšení nálady a snížení úzkostných stavů. 

  • Vyvážený jídelníček – Strava bohatá na ovoce, zeleninu, ryby a celozrnné produkty, ořechy a fermentované potraviny je klíčem k celkovému zdraví.
    Pokud zvažujete zařazení doplňků stravy do svého jídelníčku, určitě nevynechejte
    omega-3, vitamin D nebo hořčík
    . Stále probíhají výzkumy, které naznačují velmi úzké propojení mezi střevním traktem a mozkem. 

  • Stres management – Zaměřte se na hluboké dýchání, meditace nebo jógu, které vám pomohou zmírnit napětí a úzkost.

  • Mindfulness praktiky  Jedná se o praktiky, které se zaměřují na vědomé prožívání okamžiku. Cílem je soustředit se na to, co právě děláte, cítíte, slyšíte, což vám pomůže přesměrovat mysl od úzkostných poruch k současnému okamžiku.
 

Alternativní léčba

Zvažte vyzkoušení dalších metod, které mohou nabídnout úlevu a zlepšení kvality života. Mezi osvědčené metody patří:

  • Aromaterapie  Použití esenciálních olejů, jako je levandule, máta nebo heřmánek, může pomoci snížit úzkost a zlepšit náladu.

  • Akupunktura  Tato tradiční čínská metoda může pomoci regulovat energii v těle a zmírnit úzkost.

  • Bylinky – Heřmánek, třezalka tečkovaná a kozlík lékařský jsou známé svými uklidňujícími účinky.

  • CBD

  • Meditace a jóga 

S úzkostnými stavy se dá bojovat, a při správné kombinaci terapeutických metod a životního stylu lze dosáhnout významného zlepšení kvality života. Pokud máte podezření na projevy úzkostné poruchy, vyhledejte odbornou pomoc pro stanovení diagnózy a návrh individuálního léčebného plánu.

Úzkost je komplexní stav, který může ovlivnit každého z nás různými způsoby a v různých obdobích života. V první řadě je nezbytné správně rozpoznat její příznaky a pochopit příčiny, aby bylo možné s ní efektivně bojovat. Kombinace různých léčebných metod, včetně psychoterapie, změn životního stylu a alternativních terapií, může významně přispět ke zlepšení kvality života a zvládání úzkosti. Pamatujte, že pokud trpíte úzkostnou poruchou, není to vaše vina a není nutné si tím procházet sami. Promluvte si se svými blízkými, vyhledejte odbornou pomoc a uvidíte, že úleva a duševní pohoda na sebe nenechají dlouho čekat.

Žena, která je u moře, má na sobě soupravu na meditace a cvičí

Lidé se také často ptají

Co dělat při záchvatu úzkosti?

Při záchvatu úzkosti je důležité soustředit se na dýchání. Nevíte, jak uvolnit tlak na hrudi? Zkuste zhluboka a pomalu dýchat, nádech nosem a výdech ústy, a počítat do čtyř při každém nádechu a výdechu. Pomáhá také soustředit se na konkrétní objekt nebo místo, aby se vaše mysl odklonila od pocitů úzkosti. Pokud je to možné, vyhledejte klidné místo, kde můžete sedět nebo ležet a snažte se uvolnit svaly. Zkuste vypozorovat, co vám pomáhá během záchvatu úzkosti, ať už jsou to techniky mindfulness nebo hovor s někým blízkým. 

Jak usnout při úzkosti?

Dodržujte pravidelný spánkový režim, pozornost směřujte na uklidňující aktivity před spaním, jako je čtení knihy nebo relaxační koupel. Zkuste se zaměřit na hluboké dýchání a relaxační techniky, například mindfulness nebo meditaci. Vyhněte se používání elektronických zařízení před spaním. Vyhněte se kofeinu, nikotinu a alkoholu před spaním. Pokud problémy přetrvávají, zvažte konzultaci s odborníkem.

Jak se chovat k lidem s úzkostí?

K lidem s úzkostí se chovejte s empatií a pochopením, naslouchejte bez odsuzování a zlehčování jejich pocitů. Nabídněte konkrétní pomoc a podporu, například s praktickými úkoly nebo jako doprovod na terapie. Povzbuzujte je ke zdravým návykům, jako je pravidelná fyzická aktivita a dobrý spánek, a respektujte jejich potřebu prostoru a času. Tím, že budete respektovat jejich potřeby a projevovat empatii, můžete významně přispět k jejich pohodě a uzdravení.

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje

WIKIPEDIA. Anxiety disorder [online]. Dostupné z: Anxiety disorder - Wikipedia

 MEDICSPARK. Úzkost - příznaky, chronická úzkost, záchvaty paniky, jak se jich zbavit [online]. Dostupné z: Úzkost - příznaky, chronická úzkost, záchvaty paniky, jak se jich zbavit

 THE LANCET. Global prevalence and burden of depressive and anxiety disorders in 204 countries and territories in 2020 due to the COVID-19 pandemic [online]. Dostupné z: Global prevalence and burden of depressive and anxiety disorders in 204 countries and territories in 2020 due to the COVID-19 pandemic

 HEALTHLINE. Anxiety chest pain: What it feels like, causes, and remedies [online]. Dostupné z: What Causes Anxiety? Risk Factors and More (healthline.com)

 MAYO CLINIC. Anxiety disorders - Symptoms and causes [online]. Dostupné z: Anxiety disorders - Symptoms and causes

 HEALTHLINE. What causes anxiety disorders and anxiety? [online]. Dostupné z: What Causes Anxiety? Risk Factors and More (healthline.com)