Dnes rozvoz v Ostravě a okolí pouze v čase 18:00 - 19:00. Kamenná prodejna otevřena bez omezení od 10:00 do 18:00.

Rapé – Tradiční šamanský léčivý prášek a jeho účinky

Rapé, co to vlastně je a proč o něm všichni mluví? Tento tradiční šamanský prášek patří mezi starodávná tajemství, která mají moc zklidnit mysl, vyčistit negativní energii a pomoci najít vnitřní rovnováhu. Zapomeňte na moderní způsoby, jak se zbavit stresu – rapé je přírodní způsob, jak najít vnitřní klid. Je to malý zázrak v prášku, který vám může pomoci lépe se soustředit, cítit se více tady a teď a dodat vám energii do nového dne. Přečtěte si, proč lidé po celém světě objevují kouzlo rapé a jak může pomoci i vám!

Rapé - šamanská medicina na podporu záměru

 

Co to je rapé a jak se vyrábí

Rapé (vyslovuje se ,,hapé’’) je jemný prášek, který má své kořeny v prastarých šamanských rituálech amazonských kmenů. Příprava rapé je pečlivý a ceremoniální proces, který začíná sběrem listí, semen a kůry posvátných rostlin, jako je tabák Nicotiana rustica. Ty se poté suší, drtí na jemný prášek a míchají s popelem z různých rostlin, což zvyšuje jejich léčivé a očistné účinky. Každý druh rapé má své specifické složení, které závisí na kultuře a záměru toho, kdo jej připravuje.

Rapé se aplikuje foukáním do nosu pomocí
speciálních foukaček, což zajišťuje jeho rychlé vstřebání do těla. Šamani věnují velkou pozornost výběru rostlin a procesu přípravy rapé, aby zajistili jeho maximální účinnost a energetickou čistotu. Ceremonie není jen o přípravě samotného prášku, ale také o duchovním záměru, který zajišťuje, že rapé bude plné pozitivní energie a léčivé síly.

Používá se k vyvolání pocitu klidu, posílení soustředění, uvolnění negativních emocí a prohloubení duchovního propojení. Rapé si získává stále větší oblibu nejen mezi šamany, ale i mezi lidmi po celém světě, kteří hledají přirozené způsoby, jak zlepšit svou pohodu a harmonii.

Historie prastaré tradice rapé

Historie rapé sahá tisíce let zpět do amazonských pralesů, kde ho původní obyvatelé používali při rituálech a ceremoniích. Pro kmeny, jako jsou Yawanawa, Kuntanawa nebo Nukini, bylo rapé neoddělitelnou součástí jejich duchovních a léčitelských praktik.

Používalo se při lovu pro lepší soustředění a ostřejší smysly, během bojových příprav pro klid a odvahu, nebo v rituálech plodnosti k probuzení životní energie. Rapé bylo také důležitým nástrojem pro šamany při léčení nemocí a očišťování od negativních energií, kdy věřili, že jim pomáhá navázat kontakt s duchy přírody a předků. Pro mnoho amazonských kmenů bylo rapé klíčem k duchovnímu světu – prostředkem k dosažení jasnovidectví, hledání odpovědí a vedení, nebo k odhalení skrytých tajemství. V těchto kulturách bylo rapé více než jen směs bylin, bylo bránou do hlubšího propojení se zemí, vesmírem a duchy, kteří chránili a vedli jejich každodenní životy.

Šamanská prastará medicina rapé na očistu těla

Druhy rapé a jejich rozdíly

Existuje mnoho druhů rapé. Každé z nich má své jedinečné složení a specifické účinky. Některé typy se zaměřují na hlubokou meditaci a očistu mysli, zatímco jiné přinášejí uvolnění a harmonii. Zde jsou 4 oblíbené druhy rapé, které můžete vyzkoušet:

  • Rapé Kuntanawa – Má velmi jemné, ale intenzivní účinky, které uklidňují mysl a čistí energetické pole (čakry). Je ideální pro ty, kteří hledají duchovní rovnováhu a růst.

  • Rapé Nukini – Patří mezi oblíbené pro své harmonizující účinky, podporující vnitřní klid a duchovní růst. Skvělé pro meditace a osobní rituály. Vhodné na meditace.

  • Rapé Yawanawa – Silné rapé s výraznými očistnými účinky, které pomáhá propojit s přírodou a jejich duchovní cestou.

  • Rapé Kawinawa – Vyznačuje se silnými očistnými a harmonizujícími účinky. Pomáhá odstraňovat negativní energie a harmonizovat emocionální stav. Používá se v rituálech a ceremoniích k propojení s duchy a přírodními silami.
 

6 léčivých účinků rapé

Rapé nabízí mnoho účinků – od uvolnění stresu a zklidnění mysli až po podporu dýchání a očistu energetických bloků. Pojďme se podívat, jak různé druhy rapé působí na tělo i mysl, jak pomáhají zlepšovat soustředění a vyrovnávat emoce, a proč je tak oblíbené mezi těmi, kteří hledají harmonii ve svém životě.

1. Podpora dýchání a zdraví plic

Díky svým očistným účinkům rapé uvolňuje dýchací cesty a podporuje hlubší a volnější dýchání. Pomáhá vyčistit dutiny, zmírnit ucpání nosu a může být prospěšné pro ty, kteří trpí alergiemi, astmatem nebo častými respiračními potížemi. Pravidelné používání rapé může přispět k celkovému zdraví plic.

2. Detoxikace a očista těla

Rapé podporuje přirozené detoxikační procesy v těle tím, že pomáhá uvolňovat a odstraňovat toxiny a nečistoty. Tato očista může zlepšit trávení, zvýšit energii a celkově posílit imunitní systém.

3. Zlepšení soustředění 

Rapé může pomoci zlepšit mentální výkon a soustředění tím, že odstraní rušivé myšlenky a zvýší schopnost koncentrace. Díky tomu se lidé po ceremonii cítí bdělejší, produktivnější a připraveni se lépe soustředit na úkoly, ať už jde o práci, studium nebo meditaci.

4. Emocionální rovnováha 

Potřebujete uvolnit potlačené emoce? Rapé přispívá k emocionální rovnováze a lepšímu zpracování negativních pocitů. Umožňuje hlubší vnitřní propojení a lepší pochopení vlastních pocitů. Lidé, kteří pravidelně používají rapé, často zažívají pocit klidu, harmonie a většího sebepoznání.

5. Podpora duchovního růstu a propojení s přírodou

Rapé se tradičně používá při duchovních rituálech a meditacích, aby napomáhalo propojení se sebou samým, přírodou a vyššími duchovními silami. Pomáhá otevřít třetí oko, což je duchovní centrum intuice a vhledu, a usnadňuje vstup do hlubokého meditačního stavu. 

6. Očista energetických kanálů

Rapé má také silný účinek na energetické tělo. Pomáhá odstraňovat bloky v energetických kanálech (známé jako čakry), což podporuje volný tok energie v těle. Tím se podpoří pocit lehkosti, čistoty a celkové pohody.

Jak probíhá ceremonie rape, šamanská silná medicina

Jak se používá rapé

Používání rapé je jedinečný zážitek, který vyžaduje správnou techniku a nástroje. K aplikaci rapé se často používají foukačky:

  • Kuripe – je foukačka určená pro osobní použití, která vám umožní aplikovat rapé sami sobě. Je to skvělý nástroj pro meditaci a osobní rituály.

  • Tepi – je určena pro aplikaci rapé druhé osobě, což je ideální pro párové rituály nebo skupinové ceremoniály.

Používání těchto foukaček pomáhá maximalizovat účinky rapé a zajišťuje, že zážitek bude co nejhlubší.

.
.
.

Ceremonie rapé - cesta k vnitřnímu poznání

Ceremonie s rapé je hluboký rituál, který propojuje tradiční šamanské praktiky s intenzivním vnitřním prožitkem. Účastníci se obvykle setkávají v klidném, posvátném prostoru, kde se usadí v kruhu. Šaman, nebo osoba vedoucí ceremonii, zahajuje obřad svoláváním duchů přírody a ochranných sil pomocí zpěvů, bubnování nebo chřestění. Tím se vytváří atmosféra plná úcty a klidu, která všechny připravuje na přijetí rapé.

1. Výběr správného záměru a aplikace rapé

Před aplikací rapé šaman klade účastníkům otázky, aby jim pomohl určit jejich osobní záměr a cíl ceremonie. Na základě odpovědí vybírá vhodnou směs rapé pro každého jednotlivce. Směs se nešňupe, ale jemně se fouká do nosu pomocí foukaček, jako jsou Kuripe pro osobní aplikaci nebo Tepi pro aplikaci druhé osobě. První fouknutí do pravé nosní dírky symbolizuje očištění a uvolnění starých energií, zatímco fouknutí do levé, představuje nové začátky a přijetí pozitivních sil.

2. Prohloubení meditace a vnitřního propojení

Během aplikace rapé účastníci často cítí teplo, brnění nebo tlak v hlavě, což vede k hlubokému uvolnění a klidu. Šaman nebo facilitátor často používá zpěvy, mantry a hudební nástroje, jako jsou bubny a chřestidla, aby podpořil atmosféru a pomohl účastníkům dosáhnout hlubšího meditativního stavu.

3. Sdílení zážitků

Po skončení ceremonie je čas na sdílení osobních zážitků a vzájemné propojení. Riituál není jen o aplikaci rapé, ale je to hluboký akt očisty těla i mysli, který přináší jedinečnou příležitost pro duchovní růst. Ceremonie s rapé je cestou k sebepoznání a hlubšímu propojení s přírodou a duchovním světem.

Vedlejší účinky rapé

Rapé prášek má mnoho pozitivních účinků na tělo a mysl, ale jeho nesprávné užívání může také vyvolat některé vedlejší účinky, zejména pokud není správně dávkování: Zde jsou možné vedlejší účinky:

  • Nevolnost a zvracení
  • Závratě a mdloby
  • Podráždění nosní sliznice
  • Silné slzení a pocení
  • Dočasné zvýšení krevního tlaku a srdeční frekvence
  • Psychické nepohodlí nebo úzkost
  • Bolesti hlavy

Rapé není jen doplněk k dalším transformačním rituálům, jako je ayahuasca, ale samostatný mocný rostlinný lék, který nabízí hluboké propojení s přírodou a duchy rostlin obsažených v jeho směsi. Používání rapé vyžaduje jemnost a respekt, a přestože ceremonie jsou náročné, nabízí silné transformující  účinky. Rapé nás učí, jak naslouchat sám sobě a vnímat přírodu kolem nás.

Rapé_tabákový_prášek_pro_očistu_těla_-_ceremonie

Lidé se také často ptají 

Je rapé droga?

Mnoho lidí si mylně myslí, že rapé je droga kvůli způsobu, jakým se používá – fouká se do nosu. Ve skutečnosti však rapé není drogou ani návykovou látkou. Je to směs rozdrcených bylin a rostlin, často včetně posvátného tabáku, která slouží k očistným rituálům a duchovnímu růstu. Rapé neobsahuje žádné halucinogenní látky a jeho účinky jsou spíše očistné a harmonizační než omamné.

Rapé je pouze pro šamany a duchovní lidi?

I když rapé pochází z tradiční šamanské praxe amazonských kmenů, jeho použití se neomezuje pouze na šamany. Rapé dnes používají lidé po celém světě – od jogínů a meditujících po ty, kteří hledají způsob, jak se zbavit stresu nebo najít vnitřní rovnováhu. Nemusíte být šamanem ani mít speciální výcvik, abyste si rapé mohli užít a čerpat z jeho účinků.

Patří užívání rapé mezi návykové látky?

Jelikož rapé obsahuje tabák, spousta lidí se obává, že může vést k závislosti.  Nicméně rapé se používá v ceremoniích, kde je důležitá úcta k přírodním darům a vědomé užívání. Na rozdíl od kouření cigaret je aplikace rapé spojena s duchovním záměrem a ne s pouhým fyzickým návykem. Při správném přístupu a záměru rapé nevytváří fyzickou závislost.

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem. 

Zdroje 

RAPÉ CEREMONY. What is rape. Online. Př. n. l. Dostupné z: https://katukina.com/doc/rape

NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE. Comprehensive Chemical Characterization of Rapé Tobacco Products. Online. Př. n. l. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5704902/

PSYCHEDELIC CULTURES. Rapé, sananga, kambo, psychedelics: Why spiritual seekers seek pain. Online. Př. n. l. Dostupné z: https://psychedeliccultures.com/2015/08/06/rape-sananga-kambo-psychedelics-why-spiritual-seekers-seek-pain/