Proces zpracování našeho kratomu – Fáze, které zajišťují nejvyšší kvalitu

Naše zpracování kratomu pro Kratomuj je navrženo tak, aby každý balíček obsahoval kratom té nejvyšší kvality a účinnosti. Začínáme pečlivým výběrem zralých listů, které necháváme zrát déle než mnoho jiných výrobců, aby měly nejvyšší obsah účinných alkaloidů. Kratomové listy prochází moderními sušicími procesy a důkladnými laboratorními testy, při kterých sledujeme jak obsah alkaloidů, tak bezpečnostní parametry, přítomnost těžkých kovů a mikrobiální kontaminace. Oproti jiným výrobcům, kteří mohou používat zcela odlišné a často méně kontrolované postupy, je naším cílem konzistence a transparentnost.

Sběr kratomu z cest majitele Ondřeje Tanistry

 

Sběr zralých listů kratomu – začátek celého procesu

Zpracování našeho kratomu začíná pečlivou sklizní zralých listů. Naši farmáři v Indonésii dodržují velmi přísné postupy. Zatímco mnoho dodavatelů sklízí kratomové listy již po 30 dnech, my necháváme listy na stromech zrát až 50 dní. Tento delší cyklus zrání zajišťuje vyšší obsah účinných alkaloidů, které jsou klíčové pro kvalitu a sílu kratomu. Díky našim dlouholetým zkušenostem a testování jsme zjistili, že 50 dní představuje ideální dobu, kdy listy dosahují nejvyššího obsahu účinných látek, aniž by došlo k jejich degradaci.

Kratomové stromy, ze kterých se listy sklízejí, rostou podél řeky Kapuas – nejdelší řeky Indonésie. Její rozlehlé vody během dešťové sezóny zaplavují okolní krajinu a jsou tak vytvořeny specifické podmínky pro pěstování kratomu. Místní farmáři zde žijí v domcích postavených na vodě. Dřevěné domky jsou propojené malými lávkami a často stojí na kůlech, aby je chránily před záplavami. Zhruba polovina populace v oblasti se živí jako rybáři a druhá polovina jako kratomoví farmáři, s výjimkou několika jednotlivců. Farmáři tráví velkou část roku v blízkosti této řeky, což jim umožňuje neustálý dohled nad rostoucími kratomovými stromy.

Nejvyšší naměřená hodnota mitragyninu v ČR

Během dešťového období se kmeny stromů dostávají částečně pod vodu, což způsobuje vyšší obsah vlhkosti v listech, a tím i snížení koncentrace alkaloidů např. mitragyninu. U jiných dodavatelů se tyto rozdíly v obsahu účinných látek mohou projevovat v konečném produktu. U nás jsou však tyto rozdíly minimální.

Naše jedinečné zpracování nám umožňuje udržet konzistentní kvalitu kratomu bez ohledu na změny počasí. I v náročných podmínkách dešťové sezóny zůstává rozdíl minimální. V naší várce Super Green sklizené v suchém období byla naměřena nejvyšší koncentraci mitragyninu na českém trhu, dosahující 2,01 %. Zatímco v deštivém období jsme dosáhli téměř stejné hodnoty, 1,98 %. Minimální rozdíl svědčí o tom, jak precizně dokážeme kontrolovat každý krok procesu.

Sběr kvalitních zralých listů kratomu

Sušení a drcení kratomu 

Po sklizni probíhá proces sušení ve skleníku podél řeky Kapuas, která je dlouhá 1040 km. Skleníky poskytují kontrolované prostředí, umožňující přesné řízení teploty a vlhkosti, které je důležité pro zachování obsahu účinných alkaloidů v jednotlivých typech kratomu. Listy se přinesou do skleníku večer v 18:00 a rozloží se na plachty, kde přes noc zvadnou. Listy se poté suší na speciálních víceúrovňových regálech, přičemž způsob a délka sušení závisí na druhu kratomu. Tímto procesem se mění rozložení alkaloidů v konkrétním typu kratomu:

  • Zelený (green) kratom  Se suší na nejnižší úrovni regálů těsně nad zemí. Kratomové listy jsou rovnoměrně rozložené. Pro jeho optimální zachování je klíčové, aby byl list méně vysušený, a toho se dosahuje 12 hodinovým sušením při teplotě 60 °C. Patří mezi nejoblíbenější druhy kratomu. Je ideální do společnosti místo alkoholu, zlepšuje náladu, podporuje chuť komunikovat. Zelený kratom obsahuje nejvyšší koncentraci mitragyninu.

  • Bílý (white) kratom  Se suší ve druhé úrovni regálů, kde jsou listy naskládány na sebe a vzájemně se překrývají, což přispívá k jejich vyššímu vysušení. Vyšší umístění v sušícím regálu a způsob skládání listů ovlivňují poměr alkaloidů, které vede k odlišným účinkům ve srovnání se zeleným kratomem. Proces sušení trvá 12 hodin. Bílý kratom je ceněn pro své stimulační účinky, zvyšuje energii a bdělost, a je skvělou volbu pro podporu produktivity a soustředění během dne.

  • Červený (red) kratomSe nejčastěji suší přímo na slunci, kde je rozložen na betonových plochách obklopených řekou Kapuas, listy jsou skládány na sebe. Na slunci dosahuje teplota 40-43 °C. Proces sušení trvá dva dny, během nichž je každý den vystaven slunečnímu záření přibližně 12 hodin. V případě deštivého počasí se červený kratom suší ve skleníku, kde teplota může dosáhnout až 60 stupňů. Jeho účinky jsou převážně analgetické a afrodiziakální, pomáhá zmírnit akutní i chronické bolesti a zlepšuje kvalitu spánku. Také ulevuje od deprese a úzkosti.

ZAJÍMAVOST: Je důležité zmínit, že červený kratom není fermentovaný, jak se často tvrdí. Ve skutečnosti se jedná o delší a intenzivnější sušení, které mění chemické složení listů, a tím i účinky. Zajímá vás více podrobností o kratomu? Přečtěte si náš podrobný článek plný zajímavých informací a poznatků, které čerpáme z našich cest v Indonésii.

 

Drcení kratomu a příprava kratomu do skladu 

Po dokončení sušení jsou kratomové listy vloženy do drtícího stroje, který je rozemele na menší části. Nadrcené listy se poté zabalí do pytlů a převezou z Jongkongu do města Pontianak k dalšímu zpracování. Převoz je náročný – místní lidé musí překonávat složité podmínky na rozpadlých a hlinitých cestách džunglí, kde se téměř nikdo nenachází. Cesta trvá 13-15 hodin, někdy i déle, protože stará nákladní auta mají potíže s terénem. Už se několikrát stalo, že při převozu kratomu místní uvízli na cestě a dorazili do Pontianaku až za 4 dny.

Převoz zabaleného kratomu do Pontianaku

Příprava k laboratornímu testování

Po převozu drcených listů do centrálního skladu v Pontianaku probíhají dva klíčové procesy. Nejprve listy projdou laboratorním testováním, kde se kontroluje jejich kvalita a bezpečnost. Testujeme následující:

  • Přítomnost těžkých kovů – Jako je olovo, rtuť, kadmium a arsen, aby se zajistila bezpečnost produktu. V Indonésii je v prvotní části testován pouze na olovo, aby se zajistila bezpečnost. Ostatní testy na těžké kovy, prochází důkladnou kontrolou v laboratořích Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. 

V laboratořích VŠCHT také probíhá testování na:

  • Obsah účinných alkaloidů – Zejména koncentrace mitragyninu a 7-hydroxymitragyninu, které určují účinnost kratomu.

  • Mikrobiální kontaminaci – Sleduje se přítomnost bakterií, jako je salmonela či E. coli, a dalších nežádoucích mikroorganismů.

Náš transparentní přístup zajišťuje, že každý balíček kratomu splňuje nejvyšší standardy kvality a bezpečnosti.

Je důležité poznamenat, že každý vzorek musí splňovat minimální hladinu účinných alkaloidů, kterou jsme nastavili jako standard pro zajištění maximální účinnosti. Pokud výsledek testování ukáže nižší hodnotu než 1,50 %, kratom se nezasílá na další zpracování, je vyřazen a zaslán zpět do džungle. Naše hodnoty jsou vždy vysoké a konzistentní.

Testování v Indonésii, těžké kovy olo

Zpracování kratomu podle typu sezóny sklizně

Po úspěšném testování jsou kratomové listy zpracovány odlišně v závislosti na sezóně, ve které byly sklizeny. Každé roční období má vliv na obsah vlhkosti a koncentraci účinných alkaloidů v listech, a proto vyžadují jiný přístup ke zpracování.

Kratom z období dešťů

Během dešťového období jsou kratomové stromy vystaveny vysoké vlhkosti a častým srážkám. Srážky způsobují, že listy mají přirozeně vyšší obsah vody. Nadbytek vody může snížit koncentraci účinných alkaloidů, proto je důležité, aby listy prošly dalším speciálním zpracováním.

Kratom z období dešťů prochází moderní sušící technologií, která funguje jako obří trouba. Přístroj je navržen tak, aby přesně kontroloval teplotu a vlhkost. Odstraňuje z listů přebytečnou vodu a zajišťuje vyšší koncentraci účinných alkaloidů. Po odstranění přebytečné vlhkosti jsou listy následně namlety na jemný prášek

Kratom z období sucha

V suchém období jsou kratomové listy méně vlhké, protože stromy nejsou vystaveny nadměrným srážkám. Listy mají již při sklizni vyšší koncentraci alkaloidů. Kratom z období sucha se po úspěšném testování rovnou namele na jemný prášek. 

Homogenizace a kvalitní promíchání kratomu

Dalším důležitým krokem při zpracování kratomu je důkladné promíchání a homogenizace namletého kratomového prášku. Procesy zajišťují, že každý balíček kratomu bude mít stejné množství účinných alkaloidů. Představte si, že by se kratom nerozmíchal a rovnou rozdělil do balíčků. Některé balíčky by pak mohly mít více účinných látek a jiné méně, což by znamenalo, že každý balíček by působil jinak. Pro zákazníky by to nebylo dobré, protože by každý balíček mohl mít odlišné účinky kvůli nerovnoměrnému rozložení alkaloidů.

Proto používáme speciální míchací stroje, které jsou navrženy tak, aby zajistily, že všechny části prášku jsou rovnoměrně promíchány. Pro zajištění rovnoměrnosti a správnou funkčnost stroje je nutné do vložit minimálně 250 kg kratomového prášku. Výsledkem tohoto procesu je, že každý balíček kratomu napříč danou várkou, který si koupíte, bude mít stejnou kvalitu a účinnost.

Promíchání kratomu v technologii

Balení a export – Poslední krok před doručením do skladů

Pečlivě zabalený a vakuovaný kratom je odesílán z města Pontianak do hlavního města Indonésie, Jakarty. Zde se naloží na nákladní letadla a odesílá dále do Německa. Odtud putuje náklad kratomu pozemní dopravou až do České republiky. Celá tato cesta měří přibližně 12 000 km. Znamená to, že kratom urazí tisíce kilometrů od své domoviny v džunglích Indonésie až k nám do skladů a prodejny Kratomuj v Ostravě. 

Řízený exportní proces zajišťuje, že kratom dorazí ve špičkovém stavu, čerstvý a připravený k použití. Každý balík je opatřen QR kódem, který slouží především pro naši interní kontrolu kvality. Po naskenování tohoto kódu máme přístup k detailním informacím o konkrétní várce, včetně místa sklizně, doby zpracování, výsledků laboratorních testů a dalších klíčových údajů. Certifikáty a výsledky testů následně naleznete u jednotlivých typů kratomu.

Cesta kratomu ze skladu až k vám

Kratom obdržíme v praktických krabicích po 25 kg, které pečlivě naskladníme do našeho skladu. Jakmile kratom přijmeme, postupně otvíráme zásoby podle aktuálních potřeb. Pokud potřebujeme doplnit, vybíráme si z regálu kratom, který jel vykuován a balen po 1 kg. Kratom kratom přesypeme do skleněných nádob. Proč sklo? Protože perfektně těsní a chrání obsah před vzduchem a vlhkostí, které je zásadní pro uchování kvality našeho kratomu.

Nádoby skladujeme na tmavých místech, aby sluneční světlo neovlivnilo účinné alkaloidy kratomu. Ideální teplota pro skladování je 20–22 °C.

Při balení dbáme na přísnou hygienu: pracujeme v rukavicích a v čistém prostředí, abychom dodrželi všechny hygienické standardy. Poté balíme vybraný kratom do sáčků, které důkladně označíme etiketou. Pečlivě zpracovaný kratom si můžete zakoupit v naší kratomové prodejně v Ostravě na adrese: Nádražní ulici 1026/41, kde vám rádi poradíme s výběrem.

Vážení kratomu v prodejně Kratomuj

Lidé se také často ptají

Jak správně uchovávat kratom, aby neztratil svou účinnost a kvalitu?

Správné uchovávání kratomu je zásadní pro udržení jeho účinnosti a kvality. Nejprve je důležité dbát na suché prostředí – vlhkost může způsobit plísně nebo ovlivnit alkaloidy, které kratom obsahuje. Uzavíratelný obal chrání kratom před nežádoucí vlhkostí.

Kratom je také citlivý na světlo, proto by měl být uchováván na temném místě. Přímé sluneční paprsky mohou snížit jeho účinnost. Pokojová teplota je ideální pro skladování kratomu, ačkoli někteří doporučují chladnější prostředí, pokud plánujete dlouhodobé uchovávání. Nicméně, extrémně nízké teploty, například v mrazáku, nejsou vhodné.

Důležitým krokem je také minimalizace kontaktu se vzduchem. Kratom oxiduje při vystavení vzduchu ztrácí na své účinnosti. Proto je vhodné používat vzduchotěsné nádoby nebo sáčky ve kterém kratom prodáváme.

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Podle legislativy ČR není kratom schváleným výživovým doplňkem nebo potravinou. Prodává se pouze ke sběratelským a studijním účelům. V žádném případě neslouží ke konzumaci samostatně ani ve směsi s jinými látkami. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem.