Parasomnie

Parasomnie jsou poruchy spánku, které mohou narušovat klidné noci a ovlivňovat kvalitu života. Od nočních můr až po náměsíčnost, tyto neobvyklé jevy se mohou objevit u lidí všech věkových kategorií, včetně dospělých. V článku se dozvíte jaké jsou příznaky parasomnie a jak je léčit. Proč se vyskytují u dospělých? Prozkoumejte různé typy parasomnií včetně těch, které se objevují během non-REM fáze spánku.

Parasomnie, ovlivňuje životy mnoho dětí, ale i dospělých

 

Význam parasomnie

Parasomnie je porucha spánku, která způsobuje neobvyklé a nežádoucí chování během spánku. Může se objevit před usnutím, během spánku nebo při probouzení. Lidé s parasomnií mohou vykonávat podivné pohyby, mluvit, vyjadřovat emoce nebo dělat neobvyklé věci, i když ve skutečnosti spí. Pro někoho, kdo spí vedle vás, to může vypadat, že jste vzhůru. Například náměsíčnost, známá také jako somnambulismus, může vést k nebezpečným situacím, kdy člověk chodí nebo vykonává různé činnosti ve stavu polospánku, aniž by si toho byl vědom.

Příznaky a typy parasomnie

Příznaky se mohou lišit v závislosti na konkrétním typu poruchy. Mezi ně patří:

1. Spánková paralýza

Spánková paralýza je stav, kdy se člověk probudí a nemůže se pohybovat nebo mluvit. Tento stav může trvat několik sekund až minut a je často doprovázen pocitem silného strachu. Někdy může být spánková paralýza spojena s halucinacemi, kdy člověk vidí nebo slyší věci, které nejsou skutečné. Tento jev je často způsoben nesprávným přechodem mezi spánkovými fázemi.

2. REM spánková porucha chování

Non-REM parasomnie jsou poruchy, které se objevují během fází spánku, které nejsou spojené s rychlým pohybem očí (REM). Mezi non-REM parasomnie patří náměsíčnost a noční děsy. Tyto poruchy bývají častější u dětí, ale mohou přetrvávat i do dospělosti. Příčiny těchto poruch nejsou zcela jasné, ale mohou souviset s nedostatečným nebo přerušovaným spánkem, stresem nebo genetickými faktory

3. Bruxismus (skřípání zubů)

Bruxismus je činnost skřípání nebo zatínání zubů během spánku. Tento stav může vést k opotřebení zubů, bolestem čelisti a bolestem hlavy. Bruxismus může být způsoben stresem, úzkostí nebo nesprávným postavením zubů. Řešením pro nesprávné postavení zubů může být noční chránič na zuby.

4. Zmatené probuzení (dezorientace v prostoru)

Pokud trpíte touto poruchou spánku, můžete vypadat, jako byste byli částečně vzhůru, ale ve skutečnosti jste zmatení a dezorientovaní, nepamatujete si ve kterém prostoru se nacházíte. Zůstáváte ležet v posteli, možná se posadíte s otevřenýma očima a dokonce můžete plakat. Mluvíte pomalu, těžko chápete otázky a odpovědi nedávají smysl. Tyto epizody mohou trvat od několika minut až po celé hodiny.

Žena, která leží ve své posteli dezorientováná kde nachází

5. Náměsíčnost (Somnambulismus)

Náměsíčnost je stav, kdy člověk během spánku chodí nebo provádí jiné činnosti, jako by byl vzhůru. Náměsíční lidé si tyto epizody ráno nepamatují. Tento stav se nejčastěji vyskytuje u dětí, ale může se objevit i u dospělých. Může být nebezpečný, protože člověk může neúmyslně ublížit sobě nebo ostatním.

6. Noční děsy (Pavor nocturnus)

Noční děsy jsou popsány jako situace, kdy člověk prožívá strach během spánku, který způsobuje, že se člověk náhle probudí s křikem, pláčem nebo bušením srdce. Tyto nepříjemné situace jsou časté u dětí, ale mohou se vyskytnout i u dospělých. Na rozdíl od nočních můr, noční děsy obvykle člověk nevyvolává žádnými konkrétními sny a často si je po probuzení nepamatuje.

7. Noční můry

Noční můry jsou živé, děsivé sny, které mohou člověka probudit a zanechat v něm pocit úzkosti nebo strachu. Na rozdíl od nočních děsů si lidé obvykle noční můry pamatují. Tento typ parasomnie může být způsoben stresem nebo traumatickými zážitky.

8. Noční enuréza (noční pomočování)

Probudili jste se uprostřed noci a zjistíte, že se vám stalo něco nepříjemného – noční pomočování. Noční enuréza není jen dětský problém, může potrápit i dospělé. Je to jako noční návštěvník, který nečekaně naruší váš klidný spánek. Ale nezoufejte, pochopení příčin a správná opatření mohou tento problém řešit a vrátit vám bezstarostné noci.

9. Syndrom neklidných nohou (RLS)

Syndrom neklidných nohou je stav, kdy člověk cítí nepříjemné pocity v nohou a má nutkání jimi pohybovat, aby tyto pocity zmírnil. Tento stav se často zhoršuje v klidu a během noci, což může narušovat spánek. RLS může být způsoben genetickými faktory, nedostatkem železa nebo neurologickými poruchami.

Žena, která leží v posteli s peřinách a trpí syndromem neklidných nohou

Parasomnie u dětí vs. v dospělosti

Parasomnie mohou postihovat jak děti, tak dospělé, ale způsob, jakým se projevují, a jak se s nimi zachází, se může značně lišit. Pojďme se podívat na tyto rozdíly a zjistit, jak můžeme pomoci dětem i dospělým zvládat tyto spánkové poruchy.

U dětí

Děti často zažívají parasomnie ve formě nočních děsů a náměsíčnosti. Můžete také pozorovat, že uložíte své dítě ke spánku a uprostřed noci se probudí se křikem, pláčem nebo velmi rozrušené, ale ráno si na tyto situace nepamatují. U dětí je velmi častá náměsíčnost. Tyto jevy jsou často neškodné a většina z nich z toho vyroste.

U dospělých

U dospělých se parasomnie mohou projevovat jinak. Například REM poruchy chování, kdy člověk fyzicky reaguje na své sny, jsou častější u starších lidí. Dospělí mohou také trpět spánkovou paralýzou, kdy se člověk probudí a nemůže se pohybovat nebo mluvit. Často bývá také doprovázený halucinacemi. Na rozdíl od dětí mohou být parasomnie u dospělých spojeny s jinými zdravotními problémy, jako jsou neurologické poruchy nebo vysoký stres.

 

 

Jak pomoci dětem

Pomoc dětem zahrnuje především vytvoření bezpečného a uklidňujícího prostředí pro spánek. Zde jsou některé tipy, jak toho dosáhnout:

  • Uklidňující rutiny Před spaním je vhodné zavést aktivity, například čtení pohádek nebo teplá koupel.

  • Bezpečné prostředí Je třeba zajistit, aby okolí postele a prostor dětského pokojíčku bylo bezpečné, bez ostrých předmětů nebo překážek, pokud dítě trpí náměsíčností.

  • Dodržování pravidelného spánkového režimu – Stanovte přesný čas, kdy své dítě budete ukládat ke spánku.

  • Komunikace Mluvte se svým dítětem o jeho obavách a strachu, které by mohly přispívat k nočním děsům.

  • Vyhledání odborné pomoci Pokud jsou epizody časté a intenzivní, je důležité vyhledat odbornou pomoc.

Holka a kluk sedící na židli u terapeuta, kde popisují své zážitky

Příčiny parasomnie

Parasomnie mohou být velmi zneklidňující a často vedou k mnoha otázkám. Proč se vůbec objevují? Odpovědi nejsou vždy jednoduché. Zde jsou některé z hlavních příčin, které s touto poruchou mohou souviset.

Genetické faktory

Pokud máte rodiče nebo sourozence, kteří trpí náměsíčností nebo nočními děsy, existuje vyšší pravděpodobnost, že se u vás tyto problémy také objeví. Vědci se domnívají, že genetika hraje roli v tom, jak náš mozek reguluje spánek a jak jsme náchylní k určitým spánkovým poruchám.

Stres a úzkost

Stres a úzkost jsou častými spouštěči mnoha zdravotních problémů a parasomnie nejsou výjimkou. Když jsme ve stresu, náš mozek může mít problémy s přechodem mezi různými fázemi spánku. To může vést k neklidnému spánku a vyvolat parasomnie, jako jsou noční můry nebo spánková paralýza. Relaxační techniky, jako je meditace nebo hluboké dýchání, mohou pomoci snížit stres a zlepšit kvalitu spánku.

Neurologické poruchy

Některé parasomnie mohou být spojeny s neurologickými poruchami. Například REM poruchy chování (RBD) jsou častější u lidí s Parkinsonovou chorobou nebo jinými neurodegenerativními onemocněními. Tyto poruchy ovlivňují, jak mozek řídí spánek a mohou vést k zvláštnímu chování během spánku. Pokud máte podezření, že by vaše spánkové problémy mohly být spojeny s neurologickým stavem, je důležité vyhledat odbornou pomoc.

Životní styl a návyky

Naše denní návyky a životní styl mohou mít velký vliv na kvalitu našeho spánku. Konzumace alkoholu nebo kofeinu před spaním, nepravidelný spánkový režim nebo nedostatek fyzické aktivity mohou všechny přispět k výskytu parasomnií. Zdravé spánkové návyky, jako je dodržování pravidelného spánkového harmonogramu a dostatečná fyzická aktivita během dne, mohou výrazně snížit riziko těchto problémů.

 

 

Možnosti léčby parasomnie

Léčba parasomnií závisí na konkrétním typu poruchy a závažnosti příznaků. Některé běžné přístupy zahrnují:

  • Behaviorální terapie obnáší techniky na zlepšení spánkových návyků a snížení stresu.

  • Léky mohou být předepsány, aby pomohly s kontrolou příznaků, zejména v případě REM spánkové poruchy chování.

  • Bezpečnostní opatření úpravy v ložnici k minimalizaci rizika zranění během epizod parasomnie.

  • Léčba ostatních zdravotních problémů pokud je parasomnie spojena s jiným onemocněním, jeho léčba může také zmírnit příznaky parasomnie.

I když se u parasomnie může zdát jako záhadné a občas děsivé téma, je důležité si uvědomit, že většina těchto poruch není nebezpečná a existují způsoby, jak je účinně zvládat. Pokud vy nebo někdo z vašich blízkých zažíváte podivné nebo znepokojující spánkové situace, nezapomeňte, že jsou zde odborníci, kteří vám pomohou. Včasné vyhledání pomoci a pochopení příčin parasomnie může významně zlepšit kvalitu vašeho spánku a tím i celkovou pohodu. Ať už se jedná o noční můry, náměsíčnost nebo jiné neobvyklé spánkové chování.

Mladá žena, která trpí spánkovou paralýzou a vzbudila se strachem

Lidé se také často ptají 

Jak mohu léčit parasomnii a co mohu udělat pro zmírnění jejich příznaků?

Léčba parasomnie závisí na konkrétním typu a závažnosti poruchy. Obecně zahrnuje behaviorální terapie, které pomáhají zlepšit spánkové návyky a snížit stres. Někdy mohou být předepsány léky, které pomáhají kontrolovat příznaky, například u REM spánkové poruchy chování.

Jaký vliv mají léky na parasomnie?

Léky mohou mít různý vliv na parasomnie. Některé léky mohou pomoci zmírnit příznaky, například léky na úzkost nebo antidepresiva. Ty mohou být předepsány k léčbě nočních můr nebo spánkové paralýzy. Nicméně, některé léky mohou mít vedlejší účinky, které mohou zhoršit kvalitu spánku nebo přispět k dalším problémům se spánkem. Je důležité konzultovat s lékařem, jaké možnosti léčby jsou nejvhodnější pro vaši konkrétní situaci.

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje

SLEEP FOUNDATION. Parasomnias. Online. Dostupné z: https://www.sleepfoundation.org/parasomnias

NATIONAL INSTITUTE OF NEUROLOGICAL DISORDERS AND STROKE. Sics: Understanding Sleep. Online. Dostupné z: https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Understanding-Sleep)

AMERICAN ACADEMY OF SLEEP MEDICINE. The International Classification of Sleep Disorders – Third Edition. Dostupné z: https://aasm.org/

NEUROLOGIE V PRAXI. Parasomnie v NREM spánku. Dostupné z: https://www.neurologiepropraxi.cz › 2002/03

WIKISCRIPTA. Poruchy spánku. Dostupné z: https://www.wikiskripta.eu/w/Poruchy_sp%C3%A1nku