Dnes rozvoz v Ostravě a okolí pouze v čase 18:00 - 19:00. Kamenná prodejna otevřena bez omezení od 10:00 do 18:00.

Oxidační stres – Vše, co byste měli vědět

Oxidační stres a volné radikály jsou dnes běžně skloňované pojmy, ale co vlastně znamenají a jaký mají vliv na naše zdraví? Odpovědí jsou antioxidanty – přírodní bojovníci, kteří neutralizují škodlivé radikály a ochraňují naše buňky před poškozením. V tomto článku se podíváme na to, co antioxidanty jsou, jak fungují, kde je najít a jaké mají zdravotní účinky. Dozvíte se také, které vitamíny fungují jako antioxidanty, a které potraviny jsou nejbohatším zdrojem. 

Oxidační stres, jaké jsou jeho příčiny, a jak mu předejít

 

Co to je oxidační stres a volné radikály

Oxidační stres je stav, kdy v našem těle dojde k nerovnováze mezi dvěma důležitými typy molekul, volnými radikály a antioxidanty. Zjednodušeně řečeno, znamená to, že se v těle hromadí příliš mnoho volných radikálů a na druhou stranu chybí dostatek antioxidantů, které by je udržely pod kontrolou. A co se stane, když tato rovnováha není správná? Přebytek volných radikálů začne poškozovat buňky a tkáně, což může vést k různým zdravotním problémům.

Volné radikály si můžeme představit jako neklidné molekuly, které v těle působí podobně jako zloději – stále hledají rovnováhu tím, že se snaží ukrást elektrony z jiných molekul. Jejich nestabilita pramení z toho, že nemají párové elektrony, a právě proto se snaží najít elektron, který by jejich strukturu stabilizoval.

Vznikají přirozeně při běžných tělesných procesech, jako je:

  • dýchání,
  • trávení,
  • znečištění ovzduší, 
  • působení UV záření, 
  • kouření,
  • velké množství alkoholu,
  • stres. 

V určitém množství jsou volné radikály tělu nápomocné. Pomáhají organizmu bojovat  s infekcemi a podílejí se na obraně proti škodlivým mikroorganismům. Ale když jejich množství stoupne nad zdravou úroveň, začnou útočit na naše vlastní buňky a tkáně, což vede k tomu, čemu říkáme oxidační stres.

Co způsobuje oxidační stres v těle?

Co se vlastně děje, když je naše tělo pod vlivem oxidačního stresu? Dlouhodobý přebytek volných radikálů může spustit procesy, které ovlivňují vše od buněčných membrán až po celé orgány. Tento skrytý útok na tělesné systémy může způsobit řadu problémů, které si nyní přiblížíme.

Přebytek volných radikálů může mít různé negativní dopady na zdraví, které nejsou na první pohled vidět, mezi ně patří:

  • Poškození buněk – Volné radikály mohou narušovat jemné struktury uvnitř buněk, jako jsou tuky, bílkoviny a DNA což může vést k narušení buněčných funkcí a zvýšení rizika rakoviny a dalších onemocnění.

  • Zánětlivé procesy – Nadbytek volných radikálů může způsobit záněty, které se mohou stát chronickými. Záněty jsou často spojeny s nemocemi např. revmatoidní artritida, astma nebo kardiovaskulární choroby.

  • Poškození srdečního systému – Nadměrné množství volných radikálů může přispívat ke vzniku plaku v cévách, který má negativní vliv na krevní oběh a zdraví srdce. Udržení zdravého životního stylu a vyvážené stravy může pomoci tyto procesy zpomalit.

  • Zhoršení funkce orgánů – Dlouhodobý oxidační stres vede k poškození ledvin, jater a dalších důležitých orgánů, které nejsou schopny pracovat tak, jak by měly.

  • Poškození nebo oslabení nervového systému – Volné radikály mohou působit na buňky v mozku a postupně je poškozovat. Poškození může časem ovlivnit funkci mozku a přispět k rozvoji různých neurologických onemocnění, jako jsou Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Takové změny mohou začít nenápadně, výpadky paměti nebo problémy s koncentrací.

 Stres jako tichý zabiják, žena, který leží na stole plného zmačkaných papírů

Jak se oxidační stres projevuje

Oxidační stres se může projevovat mnoha způsoby. Některé příznaky jsou okamžitě viditelné, jiné jsou skryté a postupně se zhoršují:

  • Viditelné stárnutí – pigmentové skvrny, jemné linky nebo vrásky 

  • Chronická únava – neustálý pocit vyčerpání i přes dostatečný spánek

  • Oslabený imunitní systém – častější nachlazení, infekce nebo pomalejší hojení ran 

  • Kognitivní funkce – problémy s pamětí a koncentrací 

  • Zhoršení trávení, bolesti žaludku – pomalé trávení, nadýmání nebo problémy s vyprazdňováním

  • Bolesti svalů a kloubů

  • Nadměrné vypadávání nebo lámavost nehtů
 

Jak se chránit před oxidačním stresem

Chránit se před oxidačním stresem znamená podpořit tělo v boji proti volným radikálům. Klíčem je zdravý životní styl, který zahrnuje správnou výživu, pravidelný pohyb a snižování stresu. Zařaďte do svého každodenního režimu následující jednoduché kroky:

  1. Jezte pestrou stravu bohatou na antioxidanty – Ovoce, zelenina, ořechy a semínka dodávají tělu potřebné látky na boj proti volným radikálům.

  2. Pravidelně se hýbejte – Cvičení podporuje prokrvení a pomáhá tělu efektivněji zvládat oxidační stres.

  3. Omezte stres a relaxujte – Meditace, jóga nebo jen čas strávený v přírodě mohou pomoci snížit hladinu stresu.

  4. Vyhněte se škodlivým vlivům – Snažte se omezit kouření, nadměrné slunění a konzumaci alkoholu.

Zdravé návyky vám pomohou chránit se před negativními účinky oxidačního stresu a podpoří celkové zdraví.

Ovoce - pomeranče, jablko a nástroje na cvičení pro dobrý životní styl

Proč jsou antioxidanty důležité

Antioxidanty jsou klíčoví v ochraně našeho těla před každodenním poškozením. Představte si je jako štíty, které chrání buňky před útoky volných radikálů, škodlivých molekul, které mohou způsobit vše od předčasného stárnutí po vážné nemoci. Když se antioxidanty spojí, vytvářejí silnou obranu proti oxidačnímu stresu, zánětům a narušení buněčných funkcí. Bez dostatečného množství antioxidantů by tělo bylo vystaveno vyššímu riziku zdravotních problémů. Proto je důležité zahrnout do svého jídelníčku různé zdroje antioxidantů.

Nejsilnější přírodní antioxidanty

Různé druhy antioxidantů působí v těle na různých místech a každý z nich má své výhody. Které z nejdůležitějších antioxidantů bychom měli zahrnout do své každodenní stravy? 

Vitamín C

Vitamín C  je jedním z nejznámějších antioxidantů, který se nachází v citrusových plodech, jako jsou pomeranče a grapefruity, ale také v jahodách, paprice a brokolici. Pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály a posiluje imunitní systém, pomáhá hojit rány a infekce. 

Vitamín E

Vitamín E je antioxidant, který najdeme v ořeších, semínkách a rostlinných olejích, jako je olivový nebo slunečnicový. Je známý tím, že chrání buněčné membrány před poškozením a podporuje zdraví pokožky, udržuje ji pružnou a hydratovanou. Vitamín E také pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění.

Beta-karoten

Beta-karoten je přírodní pigment, který se přeměňuje na vitamín A v těle. Najdeme ho v jasně oranžových a tmavě zelených potravinách, jako je mrkev, sladké brambory, špenát a kapusta. Beta-karoten je důležitý pro zdraví očí a pokožky a podporuje dobrý zrak, zejména za šera.

Selen

Selen je klíčová minerální látka, která podporuje funkci imunitního systému a chrání buňky před oxidačním stresem. Nachází se v mořských plodech, vejcích a celozrnných produktech. Selen také pomáhá při regulaci štítné žlázy a přispívá k ochraně před chronickými nemocemi.

Flavonoidy a polyfenoly

Flavonoidy a polyfenoly jsou antioxidanty, které najdeme v potravinách, jako je čaj, káva, čokoláda a bobuloviny, například borůvky patří mezi nejsilnější antioxidanty. Tyto látky zlepšují průtok krve a podporují zdraví srdce a cév. Flavonoidy jsou také známé pro své protizánětlivé vlastnosti.

 

Potraviny bohaté na antioxidanty

Zařazení potravin bohatých na antioxidanty do vašeho jídelníčku je klíčem k ochraně těla před oxidačním stresem. Zde je několik příkladů potravin s vysokým obsahem antioxidantů:

Borůvky

Borůvky jsou bohaté na flavonoidy, pomáhají chránit buňky před oxidačním poškozením a podporují zdraví mozku. Pravidelná konzumace borůvek může zlepšovat paměť a kognitivní funkce díky jejich schopnosti zlepšovat průtok krve do mozku.

Špenát a kapusta

Špenát a kapusta jsou plné vitamínů C a E a beta-karotenu, což jsou silné antioxidanty, které chrání buňky před poškozením a posilují imunitní systém. Zelená listová zelenina pomáhá tělu bojovat proti volným radikálům, podporuje zdraví očí a pokožky.

Ořechy a semínka

Vlašské ořechy, mandle a chia semínka jsou skvělým zdrojem vitamínu E a selenu, které chrání buňky před poškozením a podporují celkové zdraví. Konzumace těchto potravin může pomoci udržet zdravou pokožku, chránit srdce a podpořit správnou funkci imunitního systému.

Červené ovoce

Granátová jablka a třešně mají silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Pravidelná konzumace tohoto ovoce pomáhá snižovat záněty v těle, podporuje zdraví srdce a cév a přispívá k ochraně proti chronickým onemocněním.

Zelený čaj

Zelený čaj je plný katechinů, silných antioxidantů, které chrání buňky před poškozením a podporují zdraví srdce. Pití zeleného čaje může pomoci snížit hladinu cholesterolu, zlepšit krevní oběh a podpořit celkové zdraví díky jeho protizánětlivým a ochranným vlastnostem. Pozor na obsah kofeinu v zeleném čaji.

Antioxidanty, které pomáhají proti oxidačního stresu

Naše tělo každý den bojuje s neviditelnými nepřáteli, které mohou poškozovat naše buňky a způsobovat různé zdravotní problémy. Antioxidanty nám pomáhají v našem těle udržet rovnováhu a chránit nás před škodlivými vlivy prostředí a stresu. Nezapomeňte tedy naplnit svůj talíř barevným ovocem, zeleninou, ořechy a dalšími potravinami bohatými na antioxidanty. Pamatujte, že zdraví začíná na talíři, a s dostatkem antioxidantů budete mít vždy silnou obranu. Takže proč neudělat něco dobrého pro své tělo už dnes?

Lidé se také často ptají

Proč je pro nás škodlivý oxidační stres?

Oxidační stres může způsobit mnoho zdravotních problémů, předčasné stárnutí, srdeční choroby, rakovinu a neurologické poruchy. 

Jak poznám, že moje tělo zažívá oxidační stres?

Příznaky oxidačního stresu se mohou lišit a často nejsou na první pohled viditelné. Můžete se cítit neustále unavení, častěji nemocní nebo můžete mít problémy s pamětí a soustředěním. Na pokožce se mohou objevit vrásky a tmavé skvrny.

Jak mohu snížit oxidační stres v mém těle?

Zaměřte se na zdravý životní styl – jezte pestrou stravu bohatou na antioxidanty, jako je ovoce, zelenina, ořechy a semena. Pravidelně cvičte, abyste podpořili dobré prokrvení a zlepšili celkovou kondici. Snižte stres např. pomocí meditace a vyhněte se škodlivým vlivům, jako je kouření, nadměrné slunění a alkohol. 

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje 

NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE. What is oxidative stress? Online. Př. n. l. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10693912/.

HEALTHLINE. Everything You Should Know About Oxidative Stress. Online. Př. n. l. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/oxidative-stress.

MEDICAL NEWS TODAY. How does oxidative stress affect the body? Online. Př. n. l. Dostupné z: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324863.

CLEVELAND CLINIC. OXIDATIVE STRESS. Online. Př. n. l. Dostupné z: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/oxidative-stress

NCBI. Oxidative Stress: Harms and Benefits for Human Health. Online. Př. n. l. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/.