Náměsíčnost (Somnambulismus)

Představte si, že se probudíte uprostřed noci a zjistíte, že jste se ocitli v jiné místnosti, aniž byste si to pamatovali. Pro mnoho lidí je to každodenní realita známá pod pojmem náměsíčnost nebo somnambulismus. Tento zvláštní stav ovlivňuje děti, ale i dospělé a může vzbuzovat otázky a zájem mnoha lidí. Co způsobuje náměsíčnost, a jak ji lze zvládat. Objevte tipy a triky, které můžete podniknout pro klidnější noci.

Náměsíčnost jaké jsou příznaky a jak si pomoci a mít klidný spánek

 

Co je náměsíčnost (somnambulismus)

Náměsíčnost, neboli somnambulismus je porucha spánku, která se vyskytuje více u děti než u dospělých. Jedná se o stav při kterém člověk vykonává různé činnosti, jako je chůze nebo mluvení, zatímco spí. Tato činnost může trvat několik minut až půl hodiny a nejčastěji se vyskytuje ve fázi NREM (non-rapid eye movement) v první třetině noci, kdy je spánek nejhlubší. Ve fázi NREM je tělo v nejvyšší míře uvolnění, regeneruje se, zatímco vědomí a mysl zůstává potlačeno. To umožňuje, aby náměsíčník vykonával různé činnosti.

Jaké jsou typické příznaky náměsíčnosti?

Náměsíčnost se může projevovat různými způsoby. Mezi nejčastější patří:

  • Chůze ve spánku – Jedinec se může postavit z postele a začít se procházet po místnosti nebo dokonce po celém domě.

  • Vykonávání složitých činností ve spánku (např. vaření, používání telefonu, řízení auta).

  • Mluvení nebo mumlání ve spánku Náměsíčníci mohou během epizod vydávat různé zvuky nebo mluvit nesouvisle.

  • Potíže s probuzením nebo zmatenost po probuzení – Osoba se může probudit a být dezorientovaná ohledně svého chování nebo polohy.

  • Vstávání z postele a procházení se po místnosti

  • Skleněný pohled nebo neprobuzený výraz i přes otevřené oči  

Náměsíčnost, porucha, která souvisí se stresem a nespavostí.

Příčiny náměsíčnosti

Příčiny náměsíčnosti nejsou zcela jasné, ale vědci identifikovali několik faktorů, které mohou přispět k jejímu vzniku. Patří mezi ně genetické faktory, protože náměsíčnost často již v rodinách někdo z příslušníků zažil. Zde jsou další hlavní příčiny, které mohou přispět k výskytu této spánkové poruchy:

  • Nedostatek spánku  Dlouhodobý nedostatek spánku může narušit  spánkové cykly a zvýšit riziko náměsíčnosti. To může být způsobeno například stresem nebo nepravidelným spánkovým režimem.

  • Horečka U dětí bylo zjištěno, že horečka může zvýšit pravděpodobnost náměsíčnosti, pravděpodobně kvůli neklidu a vzrušení během nemoci v noci.

  • Stres Různé formy stresu, fyzický projev (např. bolest), tak emocionální (úzkosti), mohou narušit spánkový cyklus a zvyšovat náchylnost k náměsíčnosti.

  • Spánková apnoe (OSA) Tato porucha spánku způsobuje opakované zablokování dýchacích cest během spánku, což může přerušit spánek a následně vést k náměsíčnosti.

  • Syndrom neklidných nohou (RLS) Nutkání pohybovat končetinami během spánku může způsobit noční buzení a přispět k projevům náměsíčnosti.

  • Léky se sedativními účinky Některé léky mohou mít vedlejší účinky, které prohlubují spánek, a tím zvyšují pravděpodobnost náměsíčných epizod.

  • Alkohol Konzumace alkoholu může narušit přirozené spánkové cykly a vést k nestabilitě spánku, což může také přispět k náměsíčnosti.

  • Poranění mozku Stavy, které ovlivňují mozek, jako je například otok mozku, mohou být spouštěčem náměsíčnosti.
 

Jak se náměsíčnost léčí?

Léčba náměsíčnosti závisí na závažnosti a frekvenci epizod. U mírných případů často stačí dodržovat správnou spánkovou hygienu, což zahrnuje pravidelný spánkový režim a vytvoření klidného prostředí pro spánek. V těžších případech může být potřeba konzultace s odborníkem na spánkové poruchy, který může doporučit behaviorální terapie, jako je kognitivně-behaviorální terapie (CBT) nebo hypnóza. V některých případech mohou být předepsány léky, které pomáhají regulovat spánek.

Terapie klienta s psychologem, který sedí na židli a je velmi zoufalý.

Diagnostika náměsíčnosti 

Rozhodli jste se navštívit lékaře a děsíte se, jaká vyšetření vás čekají? Strach můžete klidně zahodit za hlavu. Nyní vás přesně krok po kroku provedeme detailním vyšetřením.

Anamnéza a rozhovor

Lékař nejdříve provede podrobný rozhovor s pacientem i s jeho blízkými, aby zjistil všechny detaily ohledně příznaků, frekvence, a jak silná náměsíčnost je. Je důležité zjistit, jak dlouho už pacient náměsíčnost má, jestli jsou nějaké situace, které ji vyvolávají, a zda nemá také nějaké jiné problémy se spaním nebo se zdravím.

Vyšetření spánku (polysomnografie)

Tento test je klíčový pro diagnostiku náměsíčnosti. Pacient bude připojen k monitorovacím přístrojům, které sledují různé detaily během spánku, jako jsou mozkové vlny, srdeční tep, dýchání, pohyby očí a svalů. Zaznamenávají zvuky na monitorování mluvy nebo pohybů. Test lékařům může přesně ukázat, jak se např. náměsíčník chová v noci, kdy má náměsíčnost.

Noční videozáznam

V některých případech může být provedeno zaznamenávání noci. Videozáznam může poskytnout vizuální potvrzení chování během náměsíčné epizody a pomoci lékařům přesněji určit diagnózu.

Dotazníky a hodnocení symptomů

Lékaři také mohou poskytnout různé speciální dotazníky, aby zjistili, jak silná je náměsíčnost a jak moc to ovlivňuje váš každodenní život.

Náměsíčnost u dětí

Náměsíčnost je u dětí poměrně běžná a často se vyskytuje mezi 4. a 12. rokem života. U většiny se tento stav sníží nebo úplně zmizí během dětství a adolescence, jak se mění jejich spánkové cykly a zralost mozku. Důležité je zajistit, aby dítě nebylo během epizod zraněno. Rodiče by měli odstranit nebezpečné předměty z dosahu a zajistit, aby dveře a okna byly bezpečně zavřeny.

Jak efektivně překonat náměsíčnost u dětí

Náměsíčnost u dospělých

U dospělých je náměsíčnost méně častá, ale může být závažnější. Často je spojena se stresem, úzkostí nebo jinými psychologickými problémy. U dospělých může náměsíčnost také souviset s dalšími spánkovými poruchami, jako je spánková apnoe. Dospělí by měli vyhledat odbornou pomoc, pokud jsou jejich epizody časté nebo nebezpečné.

Jak správně reagovat na náměsíčnost

  • Neprobouzejte náhle náměsíčníka – Prudké probuzení může způsobit dezorientaci, strach a dokonce i agresivní reakce. Náměsíčníci si nejsou plně vědomi svého okolí, a náhlé probuzení může být pro ně zmatené a děsivé.

  • Nevytvářejte hlasité zvuky – Vyhněte se hlasitým zvukům nebo rychlým pohybům, které by mohly náměsíčníka vyplašit. Klidné a tiché prostředí je nejlepší pro bezpečné řešení situace.

  • Používejte jemná světla – Pokud je to možné, použijte noční světlo nebo jemné osvětlení, abyste snížili riziko pádu nebo zakopnutí. Jasná světla mohou způsobit zmatení a dezorientaci.

  • Jemně ho nasměrujte zpět do postele – Namísto probuzení se snažte náměsíčníka jemně a klidně nasměrovat zpět do postele. Mluvte tichým, uklidňujícím hlasem a používejte jednoduché pokyny, jako například ,,pojď zpátky do postele.‘’
 

3 tipy na zvládání náměsíčnosti

  1. Zlepšení spánkové hygieny – Zajistěte si klidné místo pro dostatečný a kvalitní spánek, dodržujte pravidelný spánkový režim a vyhýbejte se stimulantům před spaním.

  2. Minimalizace stresu – Praktikujte relaxační techniky, jako je meditace, jóga nebo hluboké dýchání, které vám pomohou snížit stres a zlepšit kvalitu spánku.

  3. Bezpečné prostředí – Zajistěte, aby byl váš domov bezpečný pro případné další epizody náměsíčnosti. Odstraňte ostré předměty, zajistěte okna a dveře, a pokud je to nutné, použijte zábrany u schodů.

Náměsíčnost je velmi zajímavý jev, který si zaslouží pozornost nejen odborníků, ale i běžných lidí. Pochopení toho, co náměsíčnost je, jak se projevuje a jak jí předcházet, může pomoci těm, kteří s ní přicházejí do styku, lépe se s ní vypořádat a vytvořit bezpečné prostředí pro všechny zúčastněné.

Náměsíčnost u dětí jako normální jev, který vymizí

Lidé se také často ptají

Jaké jsou nejčastější situace, ve kterých může člověk trpět náměsíčností?

Typické situace zahrnují stres, změny v prostředí spánku (jako cestování) nebo fyzické a emoční vyčerpání. V některých případech může být náměsíčnost spojena s užíváním léků, konzumací alkoholu nebo onemocněním.

Jaký vliv má náměsíčnost na každodenní život?

Lidé trpící tímto stavem mohou mít problémy s odpočinkem a pocitem únavy během dne, což může ovlivnit jejich výkon v práci nebo škole. Někteří jedinci se mohou během náměsíčné epizody zranit nebo ohrozit své okolí.

Jaké jsou klíčové faktory, které mohou zhoršovat náměsíčnost u dospělých?

Mezi klíčové faktory, které mohou zhoršovat náměsíčnost u dospělých, patří nedostatek spánku, stres, užívání určitých léků (zejména sedativ), nadměrná konzumace alkoholu a přítomnost dalších spánkových poruch, jako je spánková apnoe nebo syndrom neklidných nohou (RLS). 

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje

HEALTHLINE. Sleepwalking (Somnambulism). Online. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/sleep/sleepwalking.

HEALTHLINE. What Causes Sleepwalking? Online. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/why-do-people-sleepwalk

SLEEPMEDICINE. Sleep Walking. Online. Dostupné z: https://www.pennmedicine.org/for-patients-and-visitors/patient-information/conditions-treated-a-to-z/sleep-walking.

NÁRODNÍ DUŠEVNÍ ÚSTAV. Nespavost, noční můry, náměsíčnost a živé sny. Online. Dostupné z: https://www.nudz.cz › fileadmin › user_upload.