Kreativní myšlení

Co kdyby kreativita mohla být klíčem k lepšímu životu? Kreativní myšlení není jen o umění nebo designu. Představte si svět, kde žádná myšlenka není příliš odvážná a žádný nápad není bláznivý. Kreativní myšlení je klíčem k takovému světu – otevírá dveře k neomezeným možnostem a inovacím. Tento fascinující proces nám umožňuje vidět věci z nových úhlů, nacházet neobvyklá řešení a tvořit něco jedinečného. Jak ale můžeme posílit naši schopnost myslet kreativně a co nás k tomu vede? Zjistíte v našem novém článku.

Tři spolupracovníci v práci u stolu, kteří přemýšlí nad nápady

 

Co je kreativní myšlení

Kreativní myšlení je schopnost vidět věci jinak, než jak se běžně jeví. Představte si, že máte před sebou prázdný list papíru. Zatímco vy vidíte jen prázdný prostor, kolega vedle vás dokáže na tomto papíře vidět nekonečné možnosti – od složitých kreseb až po detailní plány na nový projekt. Kreativita není jen o umění a tvorbě, je to schopnost přicházet s originálními nápady a řešeními v každodenním životě. Nezoufejte - kreativita se dá probudit naprosto v každém. 

Pojďme si vysvětlit dva pojmy - kreativni myšlení a kritické myšlení. Kreativní myšlení a kritické myšlení jsou dvě strany téže mince. Zatímco kreativní myšlení se zaměřuje na generování nových a originálních nápadů, kritické myšlení je o jejich hodnocení a analýze. Kritické myšlení nám pomáhá zjistit, které z našich kreativních nápadů jsou realizovatelné a efektivní.

Jste kreativní člověk?

Zkuste si odpovědět na několik otázek:

  • Dokážete rychle vymyslet několik různých způsobů, jak byste mohli použít obyčejný předmět, jako je třeba tužka?

  • Sršíte nápady při každé příležitosti, nebo máte pocit, že vaše představivost občas uvízne na mrtvém bodě?

  • Vidíte problémy jako výzvy k řešení, nebo se jim raději vyhýbáte?

Pokud na většinu těchto otázek odpovídáte kladně, máte v sobě kreativní potenciál. Kreativita však není statická vlastnost, ale schopnost, kterou lze rozvíjet a zdokonalovat

TIP: Jste kreativní? Existuje text kreativity v angličtině. Vyzkoušejte test kreativity.

Výhody kreativního myšlení 

Kreativní myšlení z vás neudělá jen lepšího zaměstnance, také z vás dělá lepšího rodiče, studenta a vůdce. Zde je několik hlavních výhod:

  • zvýšená produktivita,
  • silnější mezilidské vztahy,
  • vylepšené možnosti řešení,
  • vyšší sebevědomí,
  • adaptace,
  • inovace a nové příležitosti.

Proč je kreativní myšlení důležité pro osobní a profesní růst

Kreativní myšlení umožňuje jednotlivcům a organizacím přicházet s inovativními řešeními a nápady, které mohou vést k pokroku a úspěchu. Osobně vám kreativní myšlení pomáhá lépe řešit problémy, adaptovat se na změny a zvyšovat kvalitu vašeho života. Profesně může kreativita přinést konkurenční výhodu, zvýšit produktivitu a umožnit průlomové inovace. Firmy dnes hledají zaměstnance, kteří dokáží přinášet inovativní nápady a řešení. Kreativní myslitelé mají schopnost vidět příležitosti tam, kde ostatní vidí pouze problémy. A jak to máte vy? 

Několik lid, kteří sedí u brainstormingu u stolu a zkouší vymyslet nápady

Základní principy (divergentní vs. konvergentní myšlení)

Představte si, že se snažíte vymyslet nový nápad na zlepšení vašeho oblíbeného produktu. Jak byste k tomu přistoupili? Možná se dostanete na křižovatku dvou důležitých typů myšlení: divergentního a konvergentního.

Divergentní myšlení

Divergentní myšlení je jako když se na začátku vytvoří spousta různých možností a nápadů z jednoho výchozího bodu. Je to proces, při kterém vám jde především o to, rozvinout co nejvíce různých myšlenek. Tento typ myšlení podporuje otevřenost a kreativitu. Umožňuje vám vidět různé perspektivy a možnosti, které by vás při jiném přístupu nenapadli. V tuto chvíli můžete vymyslet a navrhnout vše, co vás napadne např. experimentovat a vymýšlet nové různé scénáře. 

Konvergentní myšlení

Na druhé straně, konvergentní myšlení se zaměřuje na to, jak vybrat nejlepší nápady z těch, které jste vytvořili během divergentní fáze. Tento proces zahrnuje zúžení množství nápadů na několik vybraných, které mají největší potenciál. Jde o to, analyzovat a hodnotit, které nápady jsou praktické a realizovatelné. 

Překonávání mentálních bloků

Mentální bloky jsou překážky, které nám brání v kreativním myšlení. Mohou být způsobeny různými faktory například:

  • strachem z neúspěchu.
  • předsudky, 
  • rigidní myšlení (pevné myšlenkové vzorce a zvyky).

Žena, která je obklopená prací, vedle ji jsou poznámkové bloky, notebook a brýle

Test předpokladů pro kritické a kreativní Myšlení

Testování předpokladů je klíčové pro rozvoj kritického a kreativního myšlení. Předpoklady jsou naše základní přesvědčení, která ovlivňují, jak přistupujeme k problémům. Když se zaměříme na zpochybnění těchto předpokladů, otevíráme si nové perspektivy a možnosti. Proces nám pomáhá odhalit informace, které přehlížíme nebo nevidíme, rozšířit horizonty a přinášet inovativní řešení. Zeptejte se, co kdyby to bylo jinak, zvažte alternativy a sdílejte své myšlenky s ostatními. Tímto způsobem zlepšíte své rozhodování a podpoříte kreativní myšlení.

 

Nástroje a techniky kreativního myšlení

Věřte, nevěřte, ale kreativita není jen o „geniálním momentu“, ale také o používání správných nástrojů a technik, které nám pomohou rozvinout naše nápady a najít nové řešení. Představte si je jako „kreativní výbavu“, která vám usnadní cestu k objevování nových možností. Podíváme se na některé z nejúčinnějších nástrojů a technik, které můžete využít.

1. Brainstorming

Brainstorming je jako smršť nápadů, kde neexistují špatné nebo správné odpovědi. Cílem je generovat co nejvíce nápadů bez jakéhokoli hodnocení. Například, sedíte v místnosti s přáteli a všichni se snažíte přispět svými myšlenkami – žádná myšlenka není příliš bláznivá! Po této fázi můžete nápady zhodnotit a vybrat ty nejlepší.

2. Mind Mapping (Myšlenkové mapy)

Myšlenkové mapy jsou vizuálním nástrojem, který vám pomáhá uspořádat myšlenky a vztahy mezi nimi. Začněte s hlavní tématem uprostřed papíru a kolem něj vytvořte větve s podrobnostmi, nápady a souvisejícími informacemi. Je to skvělý způsob, jak vidět, jak se různé myšlenky propojují, a objevit nové cesty a možnosti. Tento způsob patří mezi osvědčené a ještě vás velmi zabaví. 

3. Šest klobouků myšlení

Tuto techniku vyvinul Edward de Bono a její název odkazuje na šesti různých „klobouků“, které představují různé způsoby myšlení. Každý klobouk symbolizuje jiný přístup:

  • Bílý klobouk  Fakta a čísla
  • Červený klobouk  Emoce a intuice
  • Černý klobouk  Kritika a rizika
  • Žlutý klobouk  Pozitivní aspekty a přínosy
  • Zelený klobouk  Kreativita a nové nápady
  • Modrý klobouk  Řízení procesu myšlení

Použitím těchto „klobouků“ můžete lépe strukturovat své myšlení a prozkoumat problém ze všech úhlů.

Muž v košili, který se nachází v pracovním prostředí a kreslí na papír svůj plán ve svém projektu

4. Technika 6-3-5 Brainwriting

Technika zahrnuje šest lidí, kteří na připravený papír během pěti minut dopisují tři nápady. V prvním kole každý člen skupiny napíše své tři vlastní nápady. V dalších kolech pak každý účastník rozvíjí nápady ostatních, přičemž se staví na jejich předchozím příspěvku.

Po půl hodině a šesti kolech může mít tým na stole až 108 originálních nápadů. Po odstranění opakování a vyhodnocení zbylých nápadů se vyberou top 3 koncepty. Tato technika má několik výhod, včetně možnosti stavět na nápadech druhých a vhodnosti pro introvertní osoby, které se při psaní lépe soustředí. Navíc, umožňuje vyhnout se dominanci jednoho jednotlivce, čímž se zajistí rovnoměrný přístup k nápadům.

5. SCAMPER metoda

SCAMPER je akronym, který představuje techniku pro vymýšlení nápadů pomocí sedmi užitečných otázek, které vám pomohou podívat se na problém z různých úhlů. Zde je, jak SCAMPER funguje:

  • Nahradit (Substitute)  Co byste mohli nahradit nebo změnit? Zkuste najít alternativy pro část produktu nebo procesu.

  • Spojit (Combine)  Co byste mohli spojit, aby vznikl nový nápad? Kombinace různých prvků může přinést inovativní výsledky.

  • Přizpůsobit (Adapt)  Jak byste mohli přizpůsobit něco jiného pro vaše potřeby? Inspirujte se jinými odvětvími a přizpůsobte jejich přístupy.

  • Upravit (Modify)  Co byste mohli upravit nebo změnit, aby to lépe vyhovovalo? Zvažte, jak změny ve velikosti, tvaru nebo funkcionalitě mohou ovlivnit výsledek.

  • Použít jinak (Put to another use)  Jak byste mohli využít existující věci jiným způsobem? Hledání nových aplikací pro stávající prvky může vést k zajímavým objevům.

  • Odstranit (Eliminate)  Co byste mohli odstranit nebo zjednodušit? Odstranění nepotřebných částí může zjednodušit a zefektivnit řešení.

  • Otočit (Reverse)  Co byste mohli otočit nebo změnit pořadí? Zkuste přehodnotit procesy nebo funkce a podívejte se, co se stane, když změníte jejich pořadí.

Použitím těchto otázek můžete prozkoumat různé aspekty problému a najít nové, kreativní způsoby, jak ho řešit. SCAMPER vám umožní přemýšlet mimo běžné vzorce a objevit inovativní řešení, která vás mohou posunout dál.

 

Praktická cvičení pro rozvoj kreativního myšlení

Podporování kreativity je proces, který vyžaduje pravidelnou praxi, úsilí a trpělivost. Zde jsou čtyři jednoduché denní cvičení, která vám mohou pomoci stimulovat váš mozek a podpořit kreativní myšlení.

1. Psaní Deníku

Každý den si udělejte čas na zapisování svých nápadů, myšlenek a postřehů. Nemusí to být dlouhé, stačí pár vět nebo bodů. Tento jednoduchý zvyk vám pomůže udržet vaši mysl otevřenou a soustředěnou na kreativní proces. Zapisování myšlenek může také odhalit vzorce a nové směry, které byste jinak přehlédli. Pozor, hrozí, že o sobě zjistíte vaše nové dovednosti. 

2. Kreativní hry

Zapojte se do her, které stimulují vaši kreativitu, jako jsou šarády, kreslení, scrabble nebo slovní hry. Kreativní hry aktivují různé části vašeho mozku a pomáhají rozvíjet schopnost přemýšlet mimo běžné vzorce. Jsou skvělým způsobem, jak uvolnit mysl a otevřít ji novým nápadům. Například u scrabble se můžete i pořadně zasmát se svými blízkými.

3. Meditace

Vyhraďte si každý den alespoň 10 minut na meditaci. Můžete použít aplikace, které vás povedou, nebo si jednoduše sedněte v klidném prostředí a soustřeďte se na svůj dech. Meditace pomáhá uklidnit mysl a snižuje stres, což může vést k lepšímu zaměření a otevřenosti vůči novým nápadům. Klidná mysl je často lépe připravena na kreativní myšlení.

 Muž, který sedí v tureckém sedu, má propojené palec s ukazovačkem a medituje

TOP 5 knih pro rozvoj kreativního myšlení

1. Kreativita: Jak ji probudit a využít 

David Eagleman, renomovaný neurovědec, zkoumá, jak funguje lidský mozek a jak lze kreativitu stimulovat. Kniha nabízí vědecky podložené techniky a cvičení pro rozvoj kreativity, které jsou zároveň přístupné a praktické. Doporučujeme! 

2. Myšlenková mapa: Proč, jak a kdy ji používat

Tony Buzan je průkopník v oblasti myšlenkových map. Tato kniha poskytuje komplexní přehled o tom, jak používat myšlenkové mapy k organizaci myšlenek a podporování kreativity. Je to praktický průvodce pro všechny, kdo chtějí zlepšit svou schopnost vizualizace a plánování.

3. Jak se stát kreativním géniem: Cesta k neomezené kreativitě

Autor se zaměřuje na techniky, které mohou pomoci jednotlivcům a týmům rozvinout svou kreativitu. Kniha nabízí praktické strategie a cvičení pro přemýšlení mimo zaběhnuté vzorce a rozvoj inovativních nápadů.

Ať už se snažíte přijít s inovativním řešením v práci, nebo hledáte způsoby, jak obohatit svůj osobní život, rozvoj kreativity je zásadní. Je to nejen o vymýšlení nápadů, ale také o překonávání mentálních bloků, testování předpokladů a odhalování skrytých informací ve vašem myšlení. Pamatujte, že kreativita není něco, co máte nebo nemáte. Je to dovednost, kterou můžete neustále rozvíjet. Začněte tím, že budete otevření novým myšlenkám, pravidelně se věnujte kreativním aktivitám a nebojte se zpochybňovat své vlastní názory. Experimentujte, hrajte si a nechte se inspirovat okolním světem.

Dvě ženy, první v oranžovém triku a druhá v džinových se snaží poskládat obrázky z kamenů do pyramidy

Lidé také často ptají 

Jak mohu začít rozvíjet své kreativní myšlení, pokud se cítím zablokovaný?

Začněte tím, že se pustíte do malých kreativních aktivit, jako je psaní deníku nápadů nebo hraní kreativních her. Můžete také vyzkoušet meditaci, abyste uvolnili mysl, a věnovat se novým zájmům nebo koníčkům, které vás mohou inspirovat.

Jaké jsou nejefektivnější techniky pro brainstorming ve skupině?

Nejlepší techniky zahrnují vytváření otevřeného prostředí, kde jsou všechny nápady vítány. Zkuste používat metody jako 6-3-5 Brainwriting, kde každý přidává své nápady a rozvíjí ty ostatní, nebo využijte myšlenkové mapy k vizualizaci a propojení nápadů.

Jak mohu měřit úspěšnost svých kreativních nápadů a rozhodnout, které z nich stojí za realizaci?

Určete si kritéria, jako jsou náklady, proveditelnost a přínosy, a hodnoťte nápady podle těchto kritérií. Zkuste vytvořit prototypy a zjistit, jak fungují, a získejte zpětnou vazbu od ostatních, abyste zjistili, které nápady mají nejlepší potenciál.

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje 

WIKIPEDIE. Tvořivost. Online. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tvo%C5%99ivost

 MYND. 5 kreativních technik. Online. Dostupné z: https://blog.mynd.com/cs/5-kreativnich-technik-tymovy-brainstorming/

 THINGLINK. How to Improve Your Creative Thinking Skills. Online. Dostupné z: https://www.thinglink.com/blog/how-to-improve-your-creative-thinking-skills-7-ideas-to-try/

 ARTESVĚT. Proč rozvíjet kreativní myšlení? Online. Dostupné z: https://www.artesvet.cz/proc-rozvijet-kreativni/

FORAGE. What Is Creative Thinking? Online. Dostupné z: https://www.theforage.com/blog/skills/creative-thinking