Kratom – Lék budoucnosti nebo droga? Mýty vs. fakta

Kratom – pro někoho přírodní zázrak, pro jiné kontroverzní látka balancující na hraně mezi drogou a léčivem. Tento exotický prášek z listů stromu Mitragyna speciosa pocházející z jihovýchodní Asie vyvolává stále více diskusí. Je kratom nebezpečná návyková droga, jak tvrdí jeho odpůrci, nebo se jedná o přírodní lék, který má potenciál stát se pomocníkem v boji proti bolesti, úzkosti či závislostem? V tomto článku se ponoříme do světa mýtů a faktů okolo kratomu a pokusíme se odpovědět na otázku: Je kratom opravdu lékem budoucnosti, nebo představuje nebezpečí, které bychom neměli brát na lehkou váhu?

Kratom droga nebo lék

 

Co je to kratom?

Jako kratom se označuje stále zelený strom, který roste v jihovýchodní Asii, zejména v Indonésii. Stejnojmenný prášek rostliny Mitragyna speciosa se po staletí využívá jako součást tradiční medicíny těchto oblastí. Kratom vzbuzuje vášnivé diskuze a to zejména kvůli obsahu alkaloidů (mitragynin a 7-hydroxymitragynin), které působí na receptory v mozku a vyvolávají stimulační nebo sedativní účinky. Charakter účinku se odvíjí od dávky a typu použitého kratomu. 

Kratom se tradičně využíval k úlevě od bolesti, zmírnění únavy a stresu a jako pomoc při těžké fyzické práci. V současné době se nejčastěji konzumuje ve formě prášku, tablet. Obyvatelé Indonésie si rádi připravují také čaj z kratomu. Jeho účinky jsou široké, od zlepšení nálady až po zvládání stresu a úlevu od bolesti. Avšak kolem kratomu panuje celá řada otázek týkajících se jeho bezpečnosti a potenciálu způsobovat závislost. Jak to tedy ve skutečnosti je? 

Jak kratom funguje?

Účinky kratomu jsou zajištěny obsahem specifických alkaloidů, které mají výrazný vliv na lidský mozek. Tyto alkaloidy působí na opioidní receptory v mozku, podobně jako opioidy, avšak s mírně odlišnými účinky. V nižších dávkách, zpravidla u bílého kratomu, má kratom stimulační účinky. Uživatelé popisují zvýšení energie, zlepšení nálady a komunikativnosti. Ve vyšších dávkách, zpravidla u červeného kratomu, působí sedativně a analgeticky, tlumí bolest a zmírňuje úzkosti a stres. 

Díky tomuto duálnímu účinku je kratom považován za pozoruhodnou látku, protože jeho působení závisí na dávce a typu použitého kratomu. Přestože je kratom přírodní látka, je důležité si uvědomit, že má silný vliv na mozek a tělo, a proto by měl být užíván s opatrností.

TIP: Zajímá vás více? Přečtěte si náš článek: Co je to kratom a jaké má účinky?

Kratom mýty vs. fakta a vědecké studie

Úleva od bolesti

Jedním z nejpádnějších důvodů, proč by měl být kratom zkoumán jako lék budoucnosti, jsou jeho potenciální zdravotní přínosy, zejména v oblasti úlevy od bolesti, zvládání úzkosti a zlepšení nálady. Díky alkaloidům, které působí na opioidní receptory, může mít kratom vliv na zmírnění bolesti svalů, kloubů nebo chronickou bolest bez potřeby syntetických léků. Výsledky studie z Johns Hopkins University ukazují, že více než že více než 90 % obyvatel USA používá kratom pro úlevu od bolesti, a dvě třetiny jej užívají pro zmírnění úzkosti a deprese.

Alternativa k opioidům

V současné době je kratom zkoumán také jako alternativa k opioidním lékům, zejména v kontextu zvládání bolesti. Více než milion Čechů je závislých na dostupných lécích proti bolesti, úzkosti nebo depresi. V celém světě roste závislost na opioidech a lécích proti bolesti, kratom je diskutován jako možná alternativa, která nabízí podobné účinky s menšími riziky závislosti. Některé studie naznačují, že kratom může pomoci při odvykání od opioidů, včetně heroinu a dalších těžkých drog. Zmírňuje abstinenční příznaky, jako jsou bolest, úzkost, nespavost a nevolnost, což napomáhá hladšímu přechodu na abstinenci. V USA v kontrolovaných detoxikačních programech, někteří lékaři předepisují kratom jako náhradu za opioidy, právě kvůli jeho schopnosti zmírnit silné abstinenční příznaky.

 

Je kratom legální?

Legislativní otázka kratomu je stále aktuální a hojně diskutovaná. Regulace kratomu se však liší napříč světem. V některých zemích, jako je Thajsko nebo Indonésie, je kratom legální a tradičně se používá v místní medicíně. V Thajsku je historie užívání kratomu poměrně komplikovaná. Tradičně byl kratom využíván místními obyvateli k úlevě od bolesti nebo při náboženských obřadech. V roce 1943 však Thajsko přijalo zákon zakazující pěstování a užívání kratomu v rámci snahy o regulaci obchodu s opiáty, protože kratom se začal používat jako levnější alternativa. Po několik desetiletí byl kratom v Thajsku ilegální, což vedlo k rozsáhlému černému trhu. Až v roce 2021 thajská vláda znovu legalizovala kratom pro domácí užívání.

V jiných zemích, například v některých státech Evropy, je jeho status nejasný nebo dokonce nelegální. Největší trh s kratomem je v USA. Nelegální je pouze v několika státech. 

Zákazy často vycházejí z obav o bezpečnost a potenciální zneužívání, přestože výzkum jeho účinků stále pokračuje. Velkou roli hrají také farmaceutické společnosti. Podle legislativy ČR není kratom schváleným výživovým doplňkem ani potravinou. Prodává se tedy pouze ke sběratelským a studijním účelům. Více se dozvíte v našem článku legalita kratomu

Kratom a závislost

Jako u každé rostliny, která obsahuje alkaloidy existují také rizika spojená s jeho užíváním. Závislost na kratomu je tématem mnoha diskuzí, zejména vzhledem k jeho podobnosti s opioidy. Přestože je kratom přírodní látka a jeho účinky na mozek jsou méně intenzivní než u syntetických opioidů, může vést k závislosti, zejména při dlouhodobém užívání a nesprávném dávkování.  Rostlina kratomu je velmi podobná kávovníku, řadí se do stejné čeledi. Stejně jako káva, i kratom obsahuje stimulanty, které mohou zvýšit energii a zlepšit náladu. Při nižších dávkách má kratom stimulační účinky podobné kofeinu, což je jeden z důvodů, proč ho někteří lidé považují za relativně bezpečný. Exkluzivně pro náš dokument o kratomu uvedl Dr. Virhan Novianry, M. Biomed, biomedicínský vědec z Fakulty medicíny Univerzity Tanjungpura v Pontianaku, Indonésie, že považuje kratom za bezpečný při maximální denní dávce do 10 g. Tuto zkušenost potvrzuje i odborník na kratom a majitel kratomuj.cz, Ondřej Tanistra.

Na druhou stranu, stejně jako opioidy, i kratom působí na opioidní receptory v mozku. To je důvod, proč je kratom zkoumán jako možná alternativa k opioidům pro úlevu od bolesti a zvládání abstinenčních příznaků u lidí závislých na opioidech. V tomto kontextu je však také důležité zmínit, že působením na tyto receptory může kratom způsobit závislost​. Podle studie z Johns Hopkins University, která zahrnovala téměř 2 800 uživatelů kratomu, pouze u 2 % účastníků byla prokázána závažná závislost na kratomu. Pro srovnání, mezi lidmi užívajícími opioidní léky se závislost pohybuje mezi 8 % až 12 %. Přesto asi 13 % uživatelů kratomu uvedlo, že u nich došlo k rozvoji určitých příznaků závislosti, jako jsou abstinenční příznaky po přerušení užívání​.

Závislost na kratomu se svými účinky řadí někam mezi kávu a opioidy. Zatímco závislost na kofeinu je mírná a nemá vážné důsledky, opioidy jsou extrémně návykové a nebezpečné. Kratom se zdá být méně návykový než opioidy, ale jeho potenciál k závislosti nelze ignorovat, zejména při dlouhodobém užívání. Kratom je tedy zajímavou látkou s velkým potenciálem, ale jeho užívání vyžaduje opatrnost a další výzkum, aby byly plně pochopeny jeho účinky a rizika. Jedno je ale jisté, kratom nepatří do ruky dětem. 

Kratom a jeho zazračné účinky na tělo - Kratomuj.cz

Kratom – plísně a nežádoucí látky

Jedna z hlavních výzev spojených s užíváním kratomu je jeho nevyvážená regulace a kvalita produktů na trhu. Některé nečistoty nebo vysoké dávky mohou zvyšovat riziko závislosti a vedlejších účinků. Jelikož kratom není ve většině zemí regulován, produkty dostupné na trhu často nejsou testovány na přítomnost toxinů, těžkých kovů či patogenů, jako jsou plísně a bakterie. Nečistoty v kratomu mohou způsobit vážné zdravotní problémy, zejména pokud jsou tyto produkty užívány dlouhodobě. Vzhledem k těmto rizikům je důležité, aby lidé, kteří užívají kratom, kupovali produkty z důvěryhodných zdrojů, které mají certifikáty o kvalitě a laboratorní testy na přítomnost těžkých kovů a bakterií.

TIP: Přesvědčte se sami o kvalitě našeho kratomu, bez plísní a nežádoucích látek. S obsahem účinné látky nejvyšším na trhu – až 2,01 % mitragyninu

Kratom je komplexní a pozoruhodná látka, která si zaslouží důkladnější zkoumání. Na jedné straně má velký potenciál přírodního prostředku v boji pro úlevu od bolesti, zvládání úzkosti a možná i jako alternativa k opioidům při zvládání závislosti. Na druhé straně přináší rizika, jako je závislost a problémy spojené s kontaminací plísněmi nebo toxickými látkami, což souvisí s nedostatečnou regulací na trhu. 

Je tedy kratom drogou nebo lékem budoucnosti? Odpověď není zcela jasná. Záleží na tom, jak je užíván, regulován a odkud pochází. Informovanost spotřebitelů je klíčová – ti, kteří chtějí využít jeho potenciálních výhod, by měli vybírat kvalitní produkty z ověřených zdrojů a být si vědomi možných rizik. Při správné regulaci prodeje kratomu a uvážlivém užívání může kratom nabídnout zajímavé terapeutické možnosti, ale vyžaduje další výzkum, aby byly jeho účinky a rizika plně pochopeny.

Kratom nebo droga, tablety a nejkvalitnější kratomový prášek - Kratomuj.cz

Lidé se také často ptají

Jak nebezpečný je kratom?

Nebezpečnost kratomu závisí na více faktorech, včetně dávkování, délky užívání a kvality produktu. V nižších dávkách má kratom stimulační účinky a je považován za relativně bezpečný, podobně jako káva. Při vyšších dávkách však působí sedativně a může vyvolat závislost podobnou opioidům​. Kratom z neznámých zdrojů je tedy potenciálně nebezpečný, zejména pokud není užíván s opatrností, dlouhodobé účinky vyžadují další výzkum.

Jak se projevuje závislost na kratomu?

Závislost na kratomu se projevuje podobně jako u jiných návykových látek. Uživatelé mohou zažívat abstinenční příznaky, jako jsou podrážděnost, úzkost, nespavost, svalové bolesti nebo deprese, když přestanou kratom užívat. Více se dozvíte v našem článku: Kratom – abstinenční příznaky a jak je zmírnit.

Podle legislativy ČR není kratom schváleným výživovým doplňkem nebo potravinou. Prodává se tedy pouze ke sběratelským a studijním účelům. V žádném případě neslouží ke konzumaci samostatně ani ve směsi s jinými látkami.

Zdroje

HOPKINS MEDICINE. Natural herb kratom may have therapeutic effects and relatively low potential for abuse or harm, according to a user survey [online]. Dostupné z: https://www.hopkinsmedicine.org/news/newsroom/news-releases/2020/02/natural-herb-kratom-may-have-therapeutic-effects-and-relatively-low-potential-for-abuse-or-harm-according-to-a-user-survey

PAIN NEWS NETWORK. Study finds kratom effective for pain relief [online]. Dostupné z: https://www.painnewsnetwork.org/stories/2020/2/3/study-finds-kratom-effective-for-pain-relief-nbsp

URMC. Study pokes holes in kratom’s bad rap [online]. Dostupné z: https://www.urmc.rochester.edu/news/story/study-pokes-holes-in-kratoms-bad-rap

PUBMED. Abuse potential of kratom (Mitragyna speciosa) and its alkaloids: A comprehensive review [online]. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31816368/

SUPRAMOOD. Kratom: A natural remedy for pain and anxiety [online]. Dostupné z: https://supramood.com/blogs/goldenglow/kratom-a-natural-remedy-for-pain-and-anxiety