Kratom – abstinenční příznaky a jak je zmírnit

Kratom je rostlina, která v posledních letech přitahuje stále větší pozornost díky svým účinkům. Tento tropický strom z jihovýchodní Asie nabízí široké spektrum účinků, od stimulace až po sedativní účinky. Kratom může také přinést nežádoucí vedlejší účinky, včetně abstinenčních příznaků. Pokud uvažujete o užívání kratomu nebo se snažíte přestat, je důležité pochopit, co tento prášek může znamenat pro vaše zdraví a jak se vypořádat s jeho potenciálními komplikacemi. V tomto článku se podíváme na to, co kratom je, jaké abstinenční příznaky může způsobit, a jak se s nimi vypořádat nebo jim předejít.

Sběr kratomu z cest majitele Ondřeje Tanistry

 

Co je kratom 

Kratom (Mitragyna speciosa) je rostlina pocházející z tropických oblastí jihovýchodní Asie, zejména z Thajska, Malajsie a Indonésie. Listy byly tradičně používány v těchto zemích jako přírodní lék a stimulant. Kratom je známý tím, že jeho účinky se mohou výrazně lišit v závislosti na dávce – při nízkých dávkách může zvyšovat energii a zlepšovat náladu, zatímco při vyšších dávkách má spíše sedativní účinky, zmírňuje bolest a může vyvolat pocit euforie. Tento efekt je způsoben hlavně alkaloidy, jako jsou mitragynin a 7-hydroxymitragynin.

Typické abstinenční příznaky kratomu

Pokud si myslíte, že kratom je jen další trend v oblasti zdraví, měli byste vědět, že je tomu jinak. Zkrátka, kratom je jako ,,kamarád’’ – podle toho, jaký druh si vyberete, může vám pomoci v práci nebo vás ukolébat ke spánku. Jeho účinky jsou výsledkem alkaloidů, které ovlivňují receptory v mozku podobně jako opioidní látky. To je důležité si uvědomit, protože to hraje roli v pochopení toho, co se stane, když se rozhodnete s kratomem přestat. Je to jako když se z party vrátíte domů a vaše tělo se snaží vyrovnat s tím, že už není v rytmu tance. Po ukončení užívání se mohou objevit tyto abstinenční příznaky:

  • zvýšené pocení a třes,
  • fyzická bolest svalů,
  • nespavost a problémy se spánkem
  • náhlé chutě k jídlu,
  • zhoršení nálady,
  • ztráta energie,
  • zvracení nebo nevolnost,
  • úzkosti nebo deprese. 

Na podložce se nachází čerstvě posbírané listy kratomu

Abstinenční reakce na kratom

Abstinenční příznaky kratomu vznikají, když se tělo a mozek přizpůsobují absenci této látky. Kratom ovlivňuje neurotransmitery, které regulují náladu, bolest a energii. Pokud tělo začne vytvářet závislost na těchto účincích, může být náhlé přerušení užívání velmi obtížné. Abstinenční reakce se liší podle osobních faktorů jako je: 

  • délka užívání, 
  • dávkování,
  • individuální zdravotní stav. 

Zmírnění abstinenčních příznaků 

Pokud se rozhodnete přestat užívat kratom, existuje několik možnostíí, které mohou pomoci zmírnit abstinenční příznaky:

1. Postupné snižování dávky

Jak na to? Začněte tím, že postupně začnete snižovat množství dávky kratomu. Například, pokud užíváte určité množství kratomu denně, snižte tuto dávku o malou část každých několik dní. Tento proces může trvat několik týdnů, v závislosti na vaší individuální toleranci a délce užívání. Tímto způsobem poskytujete svému tělu dostatek času na to, aby se adaptovalo na nižší hladiny látky, čímž minimalizujete riziko vzniku intenzivních abstinenčních příznaků a usnadňujete si přechod do fáze bez kratomu.

2. Dodržujte pitný režim

Je důležité dbát na to, abyste dostatečně dodržovali pitný režim. Voda je klíčová pro podporu metabolismu a detoxikaci vašeho těla, což může být obzvlášť důležité, pokud se vaše tělo snaží přizpůsobit absenci kratomu. Dodržování pitného režimu pomáhá udržovat hydrataci, která může přispět k lepší funkci vašeho trávicího systému.

Flaška se sklenicí vody pro hydrataci těla

3. Zdravý životní styl

Dodržování zdravého životního stylu může mít zásadní vliv na vaši pohodu během abstinenčního období. Vyvážená strava, pravidelné cvičení a dostatek spánku jsou základními kameny pro podporu vašeho fyzického a duševního zdraví.

  • Vyvážená strava -  Strava bohatá na živiny, vitamíny a minerály pomáhá tělu zotavit se a podporuje jeho přirozené detoxikační procesy. Zaměřte se na čerstvé ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a bílkoviny. Vyhněte se těžkým, mastným a vysoce zpracovaným potravinám, které mohou zatěžovat vaše trávení a zhoršovat vaši pohodu.

  • Pravidelné cvičení - Fyzická aktivita pomáhá zlepšit vaši náladu, zvyšuje energii a podporuje zdravý spánek. Cvičení může také pomoci zmírnit některé fyzické příznaky abstinence, jako jsou bolesti svalů a kloubů. Stačí pravidelné procházky, jemné cvičení nebo jóga.

  • Dostatek spánku - Kvalitní spánek je klíčový pro regeneraci těla a psychické zdraví. Snažte se vytvořit pravidelný spánkový režim, který vám umožní odpočinout si a zregenerovat síly. Pokud máte problémy se spánkem, zkuste se vyhnout modrému světlu z obrazovek před spaním a vytvořte si klidné prostředí pro spánek.
 

4. Přírodní byliny

Přírodní bylinky mohou nabídnout úlevu a podporu při zmírnění některých příznaků. Tyto metody jsou obvykle jemné a mohou pomoci vašemu tělu přizpůsobit se novému režimu bez potřeby silných léků.

  • Zelený čaj a bylinkové čaje - Zelený čaj je bohatý na antioxidanty a může pomoci zlepšit vaši energii a náladu. Bylinkové čaje, jako je heřmánek, máta nebo meduňka, mohou mít uklidňující účinky a podporovat lepší spánek. Tyto čaje jsou skvělým způsobem, jak si dopřát přírodní úlevu.

  • Teplé koupele - koupele s přírodními oleji, jako je levandulový nebo eukalyptový, mohou pomoci uvolnit napětí ve svalech a zmírnit bolesti. Koupel s epsomskou solí může rovněž pomoci ulevit od svalových bolestí a relaxovat celé tělo.

  • Přírodní sedativa - například valeriána, může pomoci při relaxaci a zlepšit kvalitu spánku. 

Setkání několik přátel v parku a vychutnávání si sušenek

5. Sdílení s přáteli

Emocionální a psychologická podpora může hrát klíčovou roli během abstinenčního období. Mít silnou síť podpory vám může pomoci zvládnout těžké chvíle a přispět k vašemu celkovému blahu.

  • Terapie - Profesionální terapeut může poskytnout cenné nástroje a strategie pro zvládání abstinenčních příznaků a emocí. Terapie může také pomoci identifikovat a řešit psychické a emocionální problémy, které mohou souviset s užíváním kratonu.

  • Komunikace s přáteli a rodinou - Sdílení vašich pocitů a obav s přáteli nebo rodinou může poskytnout potřebnou emocionální podporu. Sociální podpora může pomoci zmírnit pocity osamělosti a poskytnout útěchu během náročných období.

Vysazení kratomu by nemělo být zahájeno rychlým vysazením jinak můžete zažít během prvních 1 až 5 dnů abstinenční příznaky jako problémy se spánkem, podrážděnost, únava, bolesti svalů a další. Postupné snižování dávek kratomu může být účinným způsobem, jak minimalizovat abstinenční příznaky a pomoci tělu přizpůsobit se nižším úrovním látky.

 

 

Jak předejít závislosti na kratomu

Prevence abstinenčních příznaků je klíčovým faktorem, pokud se chcete vyhnout negativním účinkům spojeným s užíváním kratomu. Zde je několik tipů, které mohou pomoci.

Informovanost a vzdělávání

Mějte dostatečné informace o účincích a rizicích kratomu, než se rozhodnete jej užívat. Pochopení potenciálních rizik může pomoci při plánování a prevenci závislosti.

Kontrola dávkování

Držte se doporučených dávek a vyhněte se neprověřeným nebo extrémním dávkám. Menší dávky mohou snížit riziko vzniku závislosti.

Podpora a konzultace

Pokud máte obavy z vývoje závislosti nebo abstinenčních příznaků, konzultujte své obavy s odborníkem, který vám může pomoci s plánem a poskytne potřebnou podporu.

Z těchto důvodu je vhodné užívat kratom jen v momentech, kdy máte potíže nebo kdy ho skutečně potřebujete. Maximální denní dávka by neměla přesáhnout 4 až 6 gramů, a to maximálně 4krát týdně. Občasné období úplného vysazení kratomu může být prospěšné, aby se tělo vyčistilo, obnovila se tolerance a minimalizovalo riziko vzniku závislosti.

Kratom může nabídnout určité výhody, ale je důležité být si vědom jeho potenciálních rizik, včetně možnosti vzniku abstinenčních příznaků. Informovanost a důkladné plánování mohou pomoci minimalizovat rizika a podpořit vaše zdraví a pohodu. Pokud zvažujete užívání kratomu nebo se snažíte s jeho užíváním přestat, je důležité se dobře připravit a vyhledat odbornou pomoc, pokud je to potřeba. 

Majitel Ondřej Tanistra, který nese čerstvou dávku kratomu v Indonésii

Lidé se také často ptají 

Jak dlouho trvají abstinenční příznaky kratomu?

Abstinenční příznaky kratomu se mohou lišit v délce a intenzitě v závislosti na několika faktorech, jako je délka a množství užívání kratomu, individuální metabolismus a celkový zdravotní stav. Většina lidí zažívá abstinenční příznaky po dobu 1 až 2 týdnů, přičemž nejhorší symptomy se obvykle objevují během prvních 3 až 5 dnů po poslední dávce.

Je používání kratomu povoleno pouze pro osoby starší 18 let?

Ano, kratom je určen pouze pro dospělé, kteří dosáhli věku 18 let. Pokud s kratomem začínáte je důležité dodržovat dávkování a začít s postupným dávkováním. Pro začátečníky 1,5 g a pro pokročilé představuje 1 dávka 3 g. 

Jaké jsou nejlepší praktiky pro snižování dávky kratomu?

Postupně snižujte dávku o 10-20 % každý týden. Sledujte tělesné reakce a upravujte dávky podle potřeby. Konzultujte s lékařem nebo odborníkem. Používejte přírodní prostředky, jako jsou bylinkové čaje, k úlevě od příznaků.

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje

NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE. Kratom—Pharmacology [online]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7203303/

MDPI. Developmental Toxicity of Kratom [online]. Dostupné z: https://www.mdpi.com/1660-4601/19/10/6294

HEALTHLINE. Kratom: Is It Safe? [online]. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-kratom-safe#controversy