Afrodiziakum – co je to, v čem se nachází a jaké je nejlepší

Afrodiziaka – tajemné slovo, které v sobě ukrývá slib vášnivých chvil a silných emocí. Ale jaká moc se skrývá za těmito přírodními látkami? Prozkoumejte širokou škálu přírodních bylin, potravin a parfémů, které se tradičně používají k podpoře energie a vášně. Odhalte všechny tajemství těchto látek, které přitahují pozornost lidstva po celá staletí.

Pár muže a ženy, kteří jsou ve vaně obklopeny silným sexuální zažitkem

Co jsou to afrodiziaka a jak fungují

Afrodiziaka jsou látky, které mají schopnost zvyšovat sexuální touhu, výkon a vzrušení. Fungují různými způsoby – zvyšují průtok krve do pohlavních orgánů, stimulují produkci hormonů nebo mají psychologický efekt díky své vůni či chuti. Tyto látky mohou mít různé formy – od přírodních bylin a koření přes specifické potraviny až po moderní doplňky stravy. 

Co způsobuje nízko libido 

Sexuální touha se v průběhu života mění. Co může stát za jejím poklesem? Podívejme se na hlavní faktory, které mohou ovlivnit vaše libido:

  • Věk – S věkem se přirozeně mění hladiny hormonů, což může snížit sexuální touhu. U mužů pokles testosteronu, u žen menopauza a hormonální výkyvy.

  • Stres a duševní zdraví – Pracovní stres, úzkost a deprese mohou potlačit vaši sexuální chuť. Pokud jste psychicky vyčerpaní, libido často klesá.

  • Alkohol a drogy – Nadměrná konzumace alkoholu a užívání drog mohou výrazně snížit vaši sexuální touhu a ovlivnit výkon.

  • Celkový zdravotní stav – Chronická onemocnění jako obstrukční spánková apnoe nebo cukrovka mohou snížit energii a tím i libido.

  • Nízký testosteron (u mužů) – Nízké hladiny tohoto hormonu mohou vést k menší sexuální touze a problémy s erekcí.

  • Menopauza a hormonální změny (u žen)  – Menopauza a hormonální výkyvy mohou způsobit suchost vagíny a bolest při sexu, což může snížit chuť na sex.

Muž a žena ve vaně, kteří si cinkají skleničkami s červeným vínem

Význam slova afrodiziakum a historie

Slovo afrodiziakum pochází z řeckého „Aphrodisiakos,“ což je odvozeno od jména řecké bohyně lásky a plodnosti, Afrodity. Historie užívání afrodiziak sahá až do starověku. Ve starověkém Egyptě byly používány různé byliny a koření ke zvýšení sexuální touhy. V antickém Římě byl populární celer jako afrodiziakum. Význam afrodiziak byl velký také ve středověku, kdy byly používány různé elixíry a lektvary k podpoře sexuálního zdraví.

Přírodní bylinné afrodiziaka pro ženy

Přírodní bylinné afrodiziaka jsou skvělým způsobem, jak podpořit romantickou atmosféru a zvýšit sexuální touhu. Některé byliny podporují hormonální rovnováhu. Zde je několik bylin, které mohou ženám pomoci cítit se více vzrušené a energické:

  • LevanduleJejí vůně je jemná, uklidňující a může vaši otevřenost k intimním chvílím.

  • VanilkaSladká a příjemná vůně vanilky může zlepšit náladu a uvolnit napětí.

  • PačuliTento exotický esenciální olej je známý svými afrodiziakálními účinky. Jeho bohatá, zemitá vůně může zvýšit vášeň. 

Afrodiziakální potraviny

Přidání afrodiziakálních potravin do vaší stravy může být nejen chutné, ale také zábavné. Zde je několik tipů na potraviny, které mohou zvýšit vaši vášeň a potěšení:

  • Čokoláda – Tmavá čokoláda obsahuje látky, které zlepšují náladu a zvyšují pocit pohody. Pochutnejte si na kousku čokolády jako sladký afrodiziakální snack.

  • Víno – Sklenka červeného vína může uvolnit napětí a zlepšit romantickou atmosféru. Užijte si víno při večeři, aby se zvýšil váš pocit relaxace a romantiky.

  • Mořské plody – Ústřice a další mořské plody jsou bohaté na zinek, což může podpořit sexuální zdraví. Přidejte je do svého jídelníčku pro zlepšení sexuálního apetitu.

  • Jahody – Jsou lahodné, ale symbolizují také vášeň a romantiku. Skvěle se hodí jako dezert nebo jako součást ovocného salátu.

  • Chilli papričky – Obsahují kapsaicin, který zvyšuje krevní oběh a může podpořit sexuální vzrušení. Přidejte je do svých pokrmů pro pikantní a stimulující efekt.

  • Česnek – Podporuje zdraví srdce a krevní oběh. I když má silnou chuť, jeho afrodiziakální účinky stojí za to ho přidat do jídel pro zvýšení energie a vitality.

Jahody na talířku, které jsou obalené v čokoládě

Afrodiziakum dostupné v lékárně

Pokud hledáte způsoby, jak podpořit svou sexuální energii nebo zvýšit libido, lékárny nabízejí různé přípravky k zakoupení. Tyto produkty můžete najít ve formě tablet, kapslí, kapek nebo čajů. Některé z nejčastěji používaných v těchto přípravcích jsou:

  • Ženšen – Tento známý adaptogen je ceněný pro svou schopnost zvyšovat energii a vitalitu. Může pomoci zlepšit sexuální výkonnost.
  • Maca – Peruánská bylinka se tradičně používá k podpoře hormonální rovnováhy a zvýšení sexuální touhy. Je oblíbená pro svůj pozitivní vliv na libido.

  • Tribulus terrestris - Je známá pro své účinky na zvyšování sexuální touhy a a podporu zdraví reprodukčního systému. Pomáhá zlepšit sexuální funkci a vitalitu.

  •  L-arginin – Tato aminokyselina hraje klíčovou roli v zlepšení průtoku krve, což může přispět k lepšímu sexuálnímu vzrušení a výkonu.
 

10 tipů na nejlepší afrodiziaka

Přemýšlíte o tom, jak obohatit svůj milostný život? Přírodní afrodiziaka mohou být skvělou volbou. Ať už hledáte inspiraci v kuchyni, zahradě nebo v obchodě, zde je deset tipů na nejlepší afrodiziaka, která mohou zvýšit vášeň a potěšení bez použití již zmíněných potravin.

1. Granátové jablko

Toto exotické ovoce je plné antioxidantů, které podporují zdraví srdce a zlepšují krevní oběh. Studie naznačují, že granátové jablko může zvýšit hladinu testosteronu, což může přispět ke zvýšení libida. Přidejte čerstvé granátové jablko do smoothie nebo salátu. Můžete také zkusit granátové jablko jako ingredienci do koktejlu pro romantickou večeři.

2. Muškátový oříšek

Muškátový oříšek je koření s teplou, sladkou vůní, která může stimulovat smysly a podporovat relaxaci. Přidání malého množství do jídla nebo nápoje může povzbudit vaši touhu.

3. Fíky

Fíky byly od pradávna spojovány s plodností a vášní. Jsou bohaté na aminokyseliny, které mohou pomoci zvýšit sexuální výdrž a libido. Fíky můžete jíst čerstvé, sušené nebo je přidat do jogurtu. Je také skvělé je kombinovat s ořechy a medem pro sladký a afrodiziakální snack.

4. Šafrán

Šafrán, jedno z nejdražších koření na světě, má schopnost zlepšovat náladu a sexuální touhu. Jeho luxusní přídavek do jídla může přispět k romantické atmosféře.

5. Rozmarýn

Rozmarýn má svěží a povzbuzující vůni, která může stimulovat smysly. Je oblíbený v aromaterapii pro své afrodiziakální vlastnosti. Rozmarýnový čaj nebo olej mohou pomoci zlepšit náladu a zvýšit apetit. Připravte si rozmarýnový čaj nebo přidejte čerstvý rozmarýn do jídel, jako jsou pečené brambory nebo grilovaná zelenina, pro povzbuzující účinky.

6. Med

Med, někdy nazývaný ,,nektar bohů,’’ je přírodní sladidlo, které podporuje energii a sexuální zdraví. Obsahuje bór, který pomáhá regulovat hladinu hormonů a zvyšovat libido.

Med o včel, který je na dřeveném prkénku

7. Kardamom

Toto exotické koření s výraznou vůní je známo svými afrodiziakálními účinky. Podporuje krevní oběh a může zvýšit citlivost smyslů, což přispívá k intenzivnějším zážitkům. Přidejte kardamom do kávy, čaje nebo vaření rýže, aby jídlo mělo intenzivní vůni a afrodiziakální účinky.

8. Mandlové mléko

Mandlové mléko je bohaté na vitamíny a minerály, které podporují zdraví a vitalitu. Vysoký obsah vitamínu E a hořčíku může přispět k lepší sexuální výdrži a zvýšení libida.

9. Levandule

Levandule je známá svou uklidňující vůní, která pomáhá uvolnit tělo i mysl. Její jemná vůně může vytvořit romantickou atmosféru a zvýšit sexuální touhu.

10. Hřebíček

Hřebíček má intenzivní vůni a chuť a je známý svými stimulujícími účinky. Obsahuje eugenol, který podporuje krevní oběh a může zvýšit sexuální vzrušení. Pár kousků hřebíčku v teplém nápoji může stimulovat smysly a přidat romantický nádech.

Afrodiziaka mají kouzelnou schopnost přinést do vašeho života více vášně a intimity. Ať už se rozhodnete pro přírodní byliny, potraviny nebo moderní doplňky. Jejich účinky mohou obohatit váš milostný život. Experimentujte s různými afrodiziaky a objevte, co nejlépe vyhovuje vašim potřebám a přáním. Nezapomínejte, že klíč k jejich účinnosti spočívá v jejich pravidelném používání.

Bylinky maca, citron, víno, které pomáhájí na libido

Lidé se také často ptají 

Můžou afrodiziaka skutečně zvýšit sexuální touhu?

Ano, afrodiziaka mohou skutečně zvýšit sexuální touhu, ale účinky se mohou lišit. Některé afrodiziaka, jako zinek v ústřicích nebo látky v čokoládě, mají vědecky podložené účinky na zlepšení prokrvení nebo hormonálních hladin. Jiná afrodiziaka mohou působit spíše psychologicky tím, že vytvářejí romantickou atmosféru.

Jak správně používat afrodiziaka?

Používejte afrodiziaka podle jejich typu a doporučeného způsobu použití. Například čokoládu můžete konzumovat jako sladký snack, bylinkové čaje pít pravidelně a esenciální oleje používat v aromaterapii nebo při masáži. Vždy dodržujte doporučené dávkování a používejte je s ohledem na vaše zdraví.

Můžu kombinovat více afrodiziak?

Ano, můžete kombinovat různá afrodiziaka, ale je dobré to dělat s rozmyslem. Různé afrodiziaka mohou mít různé účinky, a jejich kombinace by měla být příjemná a bezpečná. Sledujte, jak na vás reagují, a vždy dbejte na zdraví a pohodu.

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje

ŽIVOT A VÝŽIVA. 11 tipů na nejlepší afrodiziaka. Online. Dostupné z: https://zivotavyziva.cz/afrodiziaka/

HEALTLINE. 7 Aphrodisiac Foods That Boost Your Libido. Online. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/aphrodisiac-foods

MEDICINENET. Most Powerful Aphrodisiacs. Online. Dostupné z: https://www.medicinenet.com/what_are_8_strongest_most_powerful_aphrodisiacs/article.htm

NIH. Exploring scientifically proven herbal aphrodisiacs. Online. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3731873/

NIH. Efficacy and Safety of Common Ingredients in Aphrodisiacs. Online. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7340557/